Școli de vară în parohii botoșănene

La Biserica ‘Sfântul Antonie cel Mare’ din Botoșani, vor începe pe 1 august 2011 cursurile școlii de vară pentru copii și tineri, organizate pe domenii de activitate și categorii de vârstă, care se vor desfășura zilnic, de luni până vineri, între 9:00 și 11:00, potrivit „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Copiii și tinerii au posibilitatea de a participa la activitățile cercurilor de muzică, pictură, istorico-biblice și de patrologie. Cursurile sunt susținute de părintele paroh Dumitru Butnariuc, sprijinit de câțiva voluntari din parohie, studenți la facultatea de teologie. Și în parohia Pacea din Botoșani se desfășoară, pe perioada vacanței de vară, proiectul ‘Cântați Domnului tot pământul’.

Activitățile proiectului constau în cursuri teoretice de notație psaltică, cursuri practice de execuție a notației psaltice, învățarea unor cântări religioase calofonice, formarea unui cor cu tinerii participanți și învățarea cântărilor specifice Sfintei Liturghii, fiind coordonate de Gabriel Corolea, dirijorul Corului psaltic ‘Sfântul Ioan Cucuzel’. Cursurile au început pe 10 iulie 2011 și se țin în zilele de vineri și duminică, între orele 18:00-20:00, la Biserica Pacea. La cursuri sunt așteptați să participe copiii și tinerii doritori să cunoască câteva din tainele și frumusețea muzicii psaltice. În parohia ocrotită de ‘Sfântul Apostol Andrei’ și ‘Sfântul Ierarh Nectarie’ din Botoșani au început pe 7 iulie 2011 cursurile de muzică psaltică. La acestea participă membrii Corului ‘Nektarios’, tineri din parohie și din afara acesteia.

Scopul propus este ca în perioada vacanței tinerii să aibă o alternativă pentru a-și petrece timpul liber într-un mod folositor. Pe lângă faptul că aici se leagă prietenii duhovnicești, cursanții au șansa să-și însușească noțiuni teoretice cu aplicabilitate practică în muzica bisericească. Durata și finalizarea acestor cursuri sunt în funcție de modul de receptare a cunoștințelor teoretice și practice, întrucât acestea au menirea și de a forma creștini care să aibă o prezență activă la slujbele Bisericii, să cânte atât în corul bisericii, cât și la strană, înfrumusețând astfel slujbele prin prezența și cântarea lor. Cursurile sunt coordonate de Gabriel Simionesei, dirijorul corului Asociației Tinerilor Ortodocși Români (ATOR), filiala Botoșani. Programul cursurilor este următorul: marțea și joia de la ora 18:00 și sâmbăta de la ora 16:00.

Comentarii Facebook


Știri recente