Scoaterea spre închinare și cinstire a moaștelor Cuviosului Irodion, la Mănăstirea Lainici

Vineri, 10 aprilie 2009, în ajunul praznicului Sfântului Calinic de la Cernica, Ocrotitorul Olteniei, Episcop al Râmnicului între anii 1850 – 1866, la Mănăstirea Lainici din județul Dolj, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu Popa, a fost săvârșită scoaterea spre închinare și cinstire a moaștelor Cuviosului Irodion, duhovnicul Sfântului Calinic, propus spre canonizare de către Sinodul Mitropoliei Olteniei.

„După rugăciunile din noaptea trecută de la Priveghere, după ce astăzi am săvărșit slujba Sfintei Liturghii a darurilor mai înainte sfințite, am purces la săparea cu evlavie la mormântul Cuviosului Irodion și în jurul orei 12:00, am găsit ceea ce căutam: comoara neprețuită a moaștelor Cuviosului”, a precizat pentru Radio TRINITAS, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu. „Când i-am comunicat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel rezultatul strădaniei noastre, Preafericitul a exclamat: Iată cum în vremuri de criză materială, Dumnezeu ne dă bogății spirituale!” – a mai spus Înaltpreasfințitul Irineu.

Cuviosul arhimandrit Irodion Ionescu a fost unul din marii stareți ai monahismului românesc, care a strălucit în mănăstirile Olteniei, în a doua jumătate a secolului trecut. Era de loc din județul Vâlcea. Intrând de mic în nevoință călugărească la Mănăstirea Cernica, în puțină vreme a deprins bine meșteșugul luptei duhovnicești, încât pe mulți întrecea cu rugăciunea, cu smerenia și ascultarea. Apoi a primit marele și îngerescul chip al schimniciei cu numele de Irodion. Sfântul Ierarh Calinic, pe când păstorea Eparhia Râmnicului, cunoscând petrecerea Cuviosului schimonah Irodion, în vara anului 1853 l-a hirotonit diacon și preot și l-a numit egumen la Schitul Lainici de pe Valea Jiului. Apoi l-a făcut arhimandrit și îl avea de sfetnic și duhovnic. Și atât de mult îl iubea și se cucerea de sfințenia vieții lui, că adeseori îl vizita la schit, numindu-l „Luceafărul de la Lainici!’. Numele acesta a rămas în graiul poporului până astăzi. Pentru multa lui smerenie, arhimandritul Irodion s-a învrednicit de la Hristos de darul preasfintei rugăciuni și al izgonirii duhurilor necurate. De aceea, nu puțini bolnavi și neputincioși de prin satele Olteniei și Transilvaniei alergau la el și se vindecau, încât numele său se făcuse cunoscut peste tot. S-a mutat la cele veșnice, în primăvara anului 1900, pentru a lua plata ostenelilor sale.

Sursa: m-ol.ro

Comentarii Facebook


Știri recente