Scoaterea Sfintei Cruci în mijlocul Bisericii

Duminica Sfintei Cruci, cea care marchează și înjumătățirea drumului spre Săptămâna Sfintelor Pătimiri, are o importanță specială în structura Postului Mare. Cercetătorii ne arată, invocând manuscrise vechi ale cărții Triodului și practici liturgice specifice diferitelor comunități monahale, că această duminică a fost gândită ca o dublare și celebrare anticipată a Vinerii celei Mari.

Atât atunci, cât și acum, în timpul unei procesiuni care are loc în mijlocul bisericii Sfânta Cruce este scoasă din Altar pentru închinare. Acest ritual are loc la finalul Utreniei care se oficiază sâmbătă seara sau duminică dimineața.

„Acest ritual dimpreună cu toate cântările ne aduc aminte despre rolul și importanța Sfintei Cruci în viața Bisericii și în viața fiecăruia dintre noi. Părinții Bisericii spun că un călător aflat prin pustiu are nevoie să se odihnească și atunci când ajunge sub un copac umbros se odihnește pentru a-și putea încheia apoi călătoria. Așa și un bun creștin care se luptă cu toate încercările, cu toate ispitele în timpul acestui Post la mijlocul său trebuie să prindă putere rugându-se stăruitor și punându-și nădejdea în Sfânta și de viață făcătoarea Cruce a Mântuitorului”, a explicat pentru TRINITAS TV Arhim. Timotei Aioanei, Mare ecleziarh al Catedralei Patriarhale.

Sfânta Cruce, semnul biruinței Mântuitorului Iisus Hristos asupra morții, este în același timp și semnul distinctiv al creștinilor.

„Prăznuirea Sfintei Cruci din duminica ce se apropie”, arată un comentator, „ne permite să vedem întregul Post Mare ca un timp rânduit în vederea răstignirii duhovnicești și ne îngăduie să spunem că fiecare dintre virtuțile practicate aici ca pregătire în vederea celebrării Patimii e în fapt, deja, o participare voluntară și reală, chiar dacă parțială la jertfa Crucii”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…