Scoaterea Sfântului Agneț

La Liturghia Sfântului Vasile cel Mare din Sfânta și Marea Joi se sfințește și un al doilea Agneț din care vor fi împărtășiți nou botezații și bolnavii pe tot parcursul anului. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat credincioșilor prezenți, astăzi, 12 aprilie 2012, la slujba de la Catedrala Patriarhală ce este acest Agneț și care este rânduiala pregătirii lui.

„Din această Sfântă Liturghie se păstrează pentru întreg anul liturgic pâinea sfințită prefăcută în Trupul Domnului îmbibată cu Sfântul Sânge al Domnului din Sfântul Potir și păstrată în chivotul de pe masa Sfântului Altar până în a treia sfânta zi de Paști, marți, când va fi uscată cu multă răbdare, fărâmițată și păstrată în chivotul din Sfântul Altar pentru împărtășirea grabnică a bolnavilor, dar și pentru împărtășirea copiilor îndată după ce au fost botezați și mirunși cu Sfântul și Marele Mir”, a spus Preafericirea Sa, după cum ne informează TRINITAS TV.

Cuvântul Agneț provine din latinescul agnus și înseamnă miel. Termenul a devenit propriu limbajului eclesiastic și se referă la Mielul Lui Dumnezeu, adică la Mântuitorul Iisus Hristos care se jertfește pe altarul Sfintei Cruci pentru mântuirea noastră.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…