Scoaterea Sfântului Agneț pentru împărtășirea bolnavilor

În cadrul slujbei Sfintei Liturghii oficiate ieri, 2 aprilie, în Joia Mare, în toate Bisericile ortodoxe, a avut loc scoaterea Sfântului Agneț, din care se împărtășesc în timpul anului persoanele în vârstă, copiii și bolnavii. Sfântul Agneț este o părticică în formă de pătrat din prescura pe care sunt imprimate patru cuvinte: IS, HR, NI, KA, adică Iisus Hristos Biruitorul.

În traducere, agneț înseamnă ‘miel’ și el reprezintă pe Mântuitorul Hristos, Mielul care se jertfește pentru păcatele oamenilor și pentru iertarea lor. Joia Patimilor este ziua în care, pe lângă Sfântul Agneț, care se folosește la Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, se mai scoate încă un agneț, care se sfințește odată cu celălalt, fără să se rostească de două ori rugăciunile epiclezei, fără să se binecuvânteze fiecare separat, ci se așează pe același disc și împreună sunt aduse pe Sfânta Masă la Vohodul mare.

Din acesta se împărtășesc credincioșii care nu pot participa la Sfânta Liturghie în timpul anului bisericesc, și anume bolnavii, fie că sunt în spitale, fie că sunt la casele lor, precum și copiii de vârstă preșcolară care nu sunt supuși unui regim de post la fel de aspru ca cel al oamenilor în vârstă, informează „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente