Școală românească pentru copii și adulți, la Nisa

În decursul activității ei, pe lângă slujbele duminicale, dar și cateheze, parohia ortodoxă română de pe Coasta de Azur s-a impus prin organizarea de evenimente culturale, unele dintre ele generând fonduri bănești, direcționate către realizarea celui mai mare proiect: construcția unui lăcaș de cult propriu. La școala din biserică, copiii învață să vorbească românește și se familiarizează cu tradițiile și locurile de origine ale părinților.

Prima slujbă a parohiei ortodoxe române din Nisa a avut loc la Sărbătoarea Nașterii Domnului din anul 2001, fiind săvârșită de pr. Patriciu Vlaicu, delegat al Înalt Preasfințitului Mitropolit Iosif al Europei Occidentale și Meridionale cu organizarea comunității ecleziale din această frumoasă și exclusivistă zonă a Europei, după cum informează „Ziarul Lumina”.

În fiecare duminică, Sfânta Liturghie se săvârșea în biserica de la ‘La Maison du Séminaire’, participând în jur de 100 de credincioși, rugăciunile fiind făcute în limba română și franceză. Se obișnuia ca slujba de duminică să se încheie cu o cateheză pentru copii, repartizați în două grupe de vârstă. În fiecare sâmbătă seara, începând cu ora 19:30, în paraclisul Bisericii ‘Saint Paul’, se săvârșea Vecernia, urmată de discuții duhovnicești.

În anul 2006 a fost numit ca preot paroh la Nisa părintele Radu Totelecan, continuându-se în aceeași direcție dată de predecesorul său, dar activitatea parohiei căpătând și alte dimensiuni. Sub aspect cultural a început să fie editat buletinul parohial ‘Sarea Pământului’, transmis gratuit credincioșilor. Scopul acestui buletin parohial vizează un rol duhovnicesc, dar dorește în același timp să transmită informații practice referitoare la viața românilor de pe Coasta de Azur, să consolideze relațiile și să întărească unitatea acestora.

Pelerinaje la mănăstiri din Franța și din România

Parohia românească de pe Coasta de Azur organizează pelerinaje cu credincioșii interesați, asemenea acțiuni realizându-se până acum la Mănăstirea Lerins, aflată pe o insulă lângă Cannes, pe unde a trecut Sfântul Ioan Casian, la Marsilia, la moaștele Sfântului Ioan Casian, la Torino, la Mănăstirea Născătoarei de Dumnezeu, Cantauque sau în Țara Sfântă (2010). În acest an parohia organizează un pelerinaj în România la mănăstiri din Ardeal, Bucovina și Dobrogea, la finalul lunii iulie.

Astăzi, la școala parohială de la Nisa, cursurile și acțiunile culturale se desfășoară nu numai pentru copii, ci și pentru adulți, prilej de intensificare a legăturilor dintre români. Au loc astfel cursuri intensive de limba franceză, studiu biblic, pictură de icoane pe sticlă etc. Cu roade ale muncii enoriașilor a fost posibilă organizarea unei expoziții cu vânzare la Monte Carlo în februarie 2010, sub patronajul și cu participarea prințului suveran Albert de Monaco și a unei frumoase expoziții de icoane în urmă cu un an la Montpellier. Cursurile pentru copii caută să îi familiarizeze pe aceștia cu limba română, istoria și geografia țării de origine a părinților lor, dar și cu tradițiile românești, prin dansuri, poezii și teatru românesc și religios.

Expoziții cu vânzare pentru construirea bisericii românești

Având în vedere toate aceste aspecte frumoase și activități ziditoare desfășurate la parohia românească, era normal ca după un deceniu de activitate și după realizarea unei frumoase comunități românești în jurul părintelui lor duhovnicesc, aceștia să se gândească la înveșnicirea prezenței lor pe acele meleaguri prin ridicarea unui lăcaș de închinare propriu. Ne sunt cunoscute tuturor exclusivitatea zonei și prețurile pe măsura renumelui, dar cu toate acestea comunitatea nu s-a lăsat descurajată, în anul 2011 reușind să identifice un teren pe care ar putea fi ridicate viitoarea biserică și centrul parohial românesc de pe Coasta de Azur. Tocmai în acest sens au fost organizate expozițiile menționate, ele fiind cu vânzare, fondurile mergând pentru achitarea terenului de 5.600 m² (realizată la finele anului trecut) și spre demararea lucrărilor de construcție a unei noi ‘Porți a Cerului’ pentru românii din această zonă.

Tocmai de aceea, duminica trecută, IPS Mitropolit Iosif s-a aflat în mijlocul credincioșilor de la Nisa, pentru a săvârși Sfânta Liturghie și pentru a-i îndemna și încuraja în drumul lor spre ridicarea unei case a Domnului. Evenimentele au continuat cu o seară la ‘Palais de la Méditerranée’, unde a avut loc un program artistic pregătit de către micii români ce frecventează școala bisericească, moment artistic compus din cântece și jocuri populare românești. Adulții de la școala românească au prezentat în același context piesa ‘Ioan Botezătorul’, totul încheindu-se cu o degustare de bucate tradiționale și locale. La finalul evenimentului s-au făcut donații pentru noua biserică a parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente