Scoala Nr.2 ‘Grigore Ghica’ din Targu Neamt a avut ca oaspeti, la aniversarea a 150ani de existenta,pe IPS Daniel si dna ministru Ecaterina Andronescu

La Targu Neamt s-au sarbatorit duminica, 1 iunie 2003, 150 de ani de la infiintarea fostei ‘Scoli Domnesti’, actuala Scoala Nr.2 Grigore Ghica Voda. Cu acest prilej scoala a gazduit in acest sfarsit de saptamana o serie de manifestari care s-au bucurat nu numai de un mare numar de participanti, ci si de prezenta unor invitati de seama cum ar fi Inalt Prea Sfintitul Daniel , Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si Ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu. Semnificatia manifestarii se explica atat prin valoarea si bogatia de traditie a Scolii Domnesti din Targu Neamt, cat si prin valoarea personalitatilor care s-au inaltat pe bancile ei, onorandu-i numele. Piatra de temelie a scolii a fost pusa in prezenta domnitorului Grigore Ghica Voda si a fostului Mitropolit al Moldovei Sofronie Miclescu. Institutia a fost construita si administrata de Manastirile Neamt si Secu, iar primul dascal a fost preotul Isaia Teodorescu de la Manastirea Neamt. In cadrul scolii au invatat scriitorul Ion Creanga, filozoful Vasile Conta, lingvistul Alexandru Lambrior si cel de-al doilea Patriarh al Romaniei, Nicodim Munteanu. La sarbatorirea Scolii Domnesti de la Targu Neamt, Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei a aratat ca este o bucurie pentru Dumnezeu ca poporul roman isi creste copiii in credinta si cultura stramoseasca. Inalt Prea Sfintia Sa si-a exprimat recunostinta pentru onoarea deosebita pe care Ministrul Educatiei si Cercetarii a facut-o cu acest prilej: ‘Dorim sa aratam recunostinta noastra pentru onoarea deosebita pe care domnia sa ne-o face in aceasta zi de mare sarbatoare pentru Scoala Domneasca, implinirea a 150 de ani, dar si cu ocazia Zilei Internationale a copilului. Copiii sunt o binecuvantare a lui Dumnezeu pentru noi, o bucurie pe care Dumnezeu o da poporului roman atunci cand noi avem copii, dar si o bucurie a lui Dumnezeu pe care o face poporul atunci cand creste copiii in credinta si in cultura stramoseasca. Dumnezeu ne da bucuria nasterii de prunci, iar noi dam lui Dumnezeu bucuria cresterii copiilor in credinta si cultura’, a mai spus Inalt Prea Sfintitul Daniel.

La sarbatoarea Scolii Domnesti de la Targu Neamt a luat parte si Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu, care si-a exprimat bucuria de a trai un astfel de eveniment: ‘Astazi intram in scoala dumneavoastra care are 150 de ani. Intri in aceasta scoala aproape cu smerenia cu care intri in Biserica. Pentru ca o scoala de 150 de ani are pe bancile ei, in spatiile ei atatea urme ale celor care au trecut pe aici incat nu poti sa nu fii smerit atunci cand ii treci pragul, pentru ca aici au invatat oameni care au lasat urme profunde in istoria Romaniei, ca aceasta scoala l-a dat pe al doilea patriarh al tarii, ca aici a invatat Creanga si parca dintr-o data smerenia iti trece in spaime atunci cand ii treci pragul. O scoala de 150 de ani este un lucru formidabil, dar generatia profesorilor de azi nu pot sa se uite numai in istorie, numai in traditie. Mergem inainte straduindu-ne in fiecare zi pentru ca in fata scolii astazi sunt multe obligatii care ne revin pentru ca cei pe care-i avem astazi in scoala atunci cand vor trece dincolo de granitele scolii sa-si poata construi cariere profesionale si o viata cat mai frumoasa. Cred ca ce ne tine pe noi, dascalii aproape de scoala este tocmai dragostea pentru acesti copii, entru noi si pentru scoala. Numai cine nu a incercat bucuria de a fi in fata unei clase nu poate sa guste din aceasta bucurie de a fi dascal, de a putea, cu puterile si cu vocatia pe care ti le-a dat Dumnezeu, a slefuiesti aceste minti. Ma bucur ca la aceasta sarbatoare a noastra este cu noi Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si este un semn extraordinar ca Biserica este aproape de scoala si cred ca este o garantie extraordinara pentru noi. Pentru ca un om nu poate sa fie desavarsit daca trece numai prin scoala si nu trece si prin biserica. Biserica ne invata sa fim mai buni, sa fim mai generosi, sa fim mai putin rai cu semenii nostri, sa fim mai apropiati de toti cei care ne inconjoara. Ii multumesc Bisericii ca este permanent alaturi de scoala si de oamenii ei. Vreau sa Il rugam impreuna pe Dumnezeu sa va ajute sa fiti sanatosi, sa ii puteti creste pe copii si sa faceti din ei oameni adevarati, pentru ca sunt convinsa ca printre cei care sunt astazi in scoala, ar putea sta un viitor patriarh al Romaniei, un viitor Ion Creanga al Romaniei. Sa va de dea Dumnezeu sanatate si dumneavoastra profesorilor, si dumneavoastra parintilor, sa faceti scoala mereu mai buna’, a mai spus in cuvantul sau doamna Ecaterina Andronescu. Doamna Ministru nu a adus insa numai cuvinte frumoase, ci si ceva mai concret oferind scolii un calculator ca dar la implinirea a 150de ani de existenta.

Ostenelile organizatorilor au fost incununate prin acordarea unor distinctii, diplome si daruri.

Inalt Prea Sfintitul Daniel a acordat Scolii Domnesti distinctia de vrednicie, ‘pentru ravna si vrednicia aratata fata de Biserica’.

La randul sau, dna ministru Andronescu a oferit o diploma de excelenta, dar si o icoana a Maicii Domnului pentru toata stradania profesorilor de ieri si de azi ai acestei scoli.

La manifestarile prilejuite de aniversarea ‘Scolii Domnesti’ alaturi de Inalt Prea Sfintitul Daniel , Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, si de Ministrul Educatiei si Cercetarii, Ecaterina Andronescu, au mai fost prezenti prefectul judetului Neamt Vasile Pruteanu, inspectorul scolar general al judetului Neamt Emil Creanga, Parintele Consilier Mihai Vizitiu, primarul orasului Targu Neamt Decebal Arnautu, precum si alte oficialitati.

Primul dintre oficialii locali prezenti care au luat cuvantul a fost prefectul judetului Neamt, Vasile Pruteanu care a spus: ‘Astazi judetul Neamt sarbatoreste un eveniment deosebit, acest moment aniversar al ‘Scolii Domnesti’ din Targu Neamt, dar si sfintirea a doua seminarii: a Seminarului de la Piatra Neamt si va urma Seminarul de la Agapia. Faptul ca sunteti prezenti aici intr-un numar atat de mare dovedeste atasamentul fata de scoala din Targu Neamt si fata de profesorii de aici. Cat am lucrat la Inspectoratul Scolar, am avut onoarea sa cunosc invatatorii si educatoarele din Targu Neamt, oameni foarte bine pregatiti care au dovedit pe parcursul timpului ca sunt atasati de invatamantul romanesc. Am convingerea ca dumneavoastra, prin munca pe care o desfasurati veti da generatii de copii foarte bine pregatiti, care vor face cinste nu numai orasului Targu Neamt, dar cinste intregii Romanii’, a incheiat prefectul judetului Neamt cuvantul sau.

Cu emotie si foarte plastic a vorbit si seful Inspectoratului Scolar al Judetului Neamt, prof . Emil Creanga care a spus: ‘Ca plecat la Piatra Neamt din randul dumneavoastra nu puteam sa lipsesc de la aceasta manifestare. Am venit, am ramas si sunt alaturi de dumneavoastra, si fiti convinsi, asa cum am promis si doamnei Director, Inspectoratul Scolar este cu ochii pe scoala si o vom ajuta sa se ridice la valoarea pe care o are prin istoria acestei scoli, prin oamenii pe care i-a dat societatii. Sper sa fim cei pe care vi-i doriti la conducerea invatamantului nemtean’.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente