„Școala de Duminică” în parohia Todireni, Protopopiatul Roman

Copiii din parohia Todireni, Protopopiatul Roman, județul Neamț, participă în duminici și sărbători la întâlnirile catehetice organizate în Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ sau în apropierea acesteia. Micii enoriași sunt nelipsiți de la Sfânta Liturghie. În după-amiezele în care se întâlnesc alături de preotul paroh Vasile Nistor, ei desfășoară jocuri, competiții sportive, concursuri de desen, religie și istorie. Pentru o mai bună derulare a activităților educative și recreative, parohia Todireni a început construirea unui centru socio-educațional.

În parohia ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Todireni – Stănița, Protopopiatul Roman, județul Neamț, se derulează din anul 2011, cu binecuvântarea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, proiectul social-educațional ‘Școala de Duminică’. Acesta cuprinde un complex program educativ, cultural și de spiritualitate pentru copiii din parohia Todireni și filia Poienile-Oancei. Micii enoriași, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani, atât din cadrul parohiei, cât și cei veniți în vizită la bunici, sunt invitați să petreacă împreună timpul liber de duminică.

Întâlnirile sunt organizate și în zilele de sărbătoare și în perioada vacanțelor, sub coordonarea părintelui paroh Vasile Nistor, ajutat de tinerii voluntari ai parohiei. ‘În cadrul ‘Școlii de Duminică’ copiii învață să cânte muzică psaltică, să realizeze desene și pictură religioasă, sunt antrenați în competiții sportive, concursuri de desen, religie și istorie, își dezvoltă personalitatea moral-religioasă și talentele creative, își formează și își dezvoltă deprinderi de participare la viața comunității locale din care ei fac parte. Nu lipsește programul de rugăciune și participarea la Sfânta Liturghie. După-amiaza, vegheați de frumoasa biserică a acestei așezări de răzeși, copiii desfășoară jocuri, ce vizează cunoștințe de cultură generală, punând accent pe comunicare eficientă, cooperare, spirit de echipă, stimulând creativitatea și imaginația. Seara sunt vizionate filme religioase sau istorice’, a declarat pentru Ziarul Lumina pr. paroh Vasile Nistor.

‘Învățăm copiii să fie buni creștini’

Proiectul ‘Școala de Duminică’ din parohia Todireni este binevenit atât pentru tineri, cât și pentru familiile lor, fiind derulat în colaborare cu Școala Todireni. La finalul activităților sunt organizate expoziții cu icoanele și cu desenele realizate de copii. Cu prilejul marilor sărbători de peste an, copiii prezintă concerte de cântece religioase. ‘Am desfășurat și activități educative, în parteneriat cu alte școli din județ sau din țară. Copiii sunt încurajați astfel să se exprime și să învețe practic prin joc. Încercăm prin aceste activități educative și de voluntariat să învățăm copiii să fie buni creștini și buni cetățeni, să le dezvoltăm aptitudinile și să le dăm posibilitatea să petreacă împreună, ca într-o mare familie, timpul liber, frumos și util. În această vară, lângă Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Todireni s-a demarat construcția unui modern centru socio-educațional, care va fi ocrotit de Sfânta Cuvioasă Parascheva. Proiectul ‘Școala de Duminică’ va continua în acest centru, astfel încât copiii să își poată desfășura în condiții deosebite activitățile atât de dragi lor’, a explicat pr. paroh Vasile Nistor.

Vizitarea bătrânilor din parohie

Totodată, în cadrul Anului omagial al Tainei Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor și Anului european al îmbătrânirii active și al solidarității între generații, 37 de copii și tineri din parohie vizitează săptămânal bătrânii singuri, săraci sau abandonați din Todireni și filia Poienile-Oancei, căutând să aducă bucurie în sufletele lor. Vârstnicii sunt ajutați voluntar la treburile din gospodărie de copiii din parohie.

Anul trecut, în cadrul Proiectului ,,Alege Școala!’, organizat de Patriarhia Română, Fundația ,,World Vision România’ și Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, trei copii din parohie au fost trimiși timp de o săptămână în Tabăra de vară ‘Floare de colț’ de la Centrul cultural-pastoral ‘Sfântul Daniil Sihastrul’ – Durău, din județul Neamț. Cei trei beneficiari ai taberei au provenit din rândul copiilor care prezintă risc social de a abandona școala. ‘Copiii au fost foarte încântați de programul care li s-a propus în această tabără cu specific creștin, de faptul că au avut șansa să întâlnească și să se împrietenească cu mulți copii din alte zone ale țării, să învețe multe lucruri noi în cadrul atelierelor gândite special pentru ei, să se joace, să se bucure de ieșirile în natură și să descopere valorile Ortodoxiei, într-un cadru atipic, dar deosebit de atractiv pentru ei. Ei au avut posibilitatea să vadă locuri frumoase, să învețe lucruri noi și să experimenteze munca în echipă, după cum ne-au mărturisit la întoarcerea în parohie’, a spus pr. paroh Vasile Nistor.

Comentarii Facebook


Știri recente