Schitul Sihla isi sarbatoreste pe 24 iunie hramul

La aproximativ 3 km sud de Manastirea Sihastria, pe o coama de obcina, in apropiere de pestera in care – in secolul al XVII-lea – a nevoit Cuvioasa Teodora, fiica lui Joldea Armasu de la Cetatea Neamt, se adaposteste Schitul Sihla. Aici, la 1000 m altitudine, sub o ingramadire de stanci, se ridica doua bisericute de lemn executate in cel mai autentic stil moldovenesc si care confera asezamantului monastic o nota de intimitate, de tihna si de pitoresc deosebit.

Se pare ca, pe la inceputul secolului al XVIII-lea, unii calugari de la Manastirea Secu s-au retras in aceste locuri intru ruga si credinta, boierii Cantacuzini ridicandu-le aici biserica de lemn prin anii 1741-1742. Actuala biserica a schitului Sihla, cu hramul ‘Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul’, dateaza din anul 1813, cand Arhimandritul Venedict – egumenul Manastirii Secu – a facut un lacas din barne de brad pe temelie de piatra. Refacuta in 1973 prin grija arhimandritului Victorin Oanele – staretul Manastirii Sihastria – aceasta biserica se afla in mijlocul unei mici incinte, in care se patrunde pe sub un turn-clopotnita cu doua nivele. Are un plan triconc si turla pe naos, iar absida altarului – de forma poligonala – este mai mare decat absidele laterale. Pridvorul este situat pe latura vestica in axul edificiului, pronaosul facand corp comun cu naosul. Se pare ca tot in 1813 a fost facuta si catapeteasma, sculptata in lemn de tei si poleita cu aur, cele mai frumoase icoane fiind cele patru imparatesti pictate de Iulian Monahul in anul 1852. Prin stradania aceluiasi staret, Victorin Oanele, s-a realizat si fresca interioara a bisericii, executata in anul 1974 de catre pictorul Vasile Pascu din Focsani.

La aproximativ 100 m vest de biserica mare se afla si bisericuta ‘dintr-un brad’, cu hramul Schimbarea la Fata, adapostita pe o prispa ingusta, sub o stanca uriasa. Ea a fost ridicata in 1763 de ‘Dumnealui aga Ioanita Pascanul Cantacuzino’ si constituie un unicat in arhitectura noastra religioasa prin dimensiunile sale miniaturale. Din acelasi motiv retine atentia si catapeteasma, care a fost pictata in ulei probabil in acelasi an in care a fost construita si biserica.

Comentarii Facebook


Știri recente