Schitul Semenic, loc de pelerinaj în Munții Banatului

Tradiția populară ne spune că în apropierea piscului Piatra Nedei, de veacuri se săvârșeau ritualuri ale unor credințe necunoscute. Așa se explică pelerinajul din ziua de astăzi la Scăldătoarea Vulturului, un izvor cu apă curată și rece, în ziua Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, care pe parcursul anilor s-a dovedit a avea puteri miraculoase, tămăduitoare de patimi trupești.

Frumusețea naturală a locului a determinat credincioșii să construiască între anii 1945 și 1946 o biserică din lemn, inițiativa construirii schitului aparținând inginerului Alexandru Papp și unor numeroși credincioși din Reșița și din alte părți. În ziua de 6 august 1946 biserica a fost sfințită de episcopul Veniamin Nistor, ca numai după trei ani schitul să fie desființat de către regimul comunist. La 20 iulie 1988, IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, efectuând o vizită canonică în aceste locuri și constatând deteriorarea schitului, a luat hotărârea după Revoluția din 1989 ca schitul să fie reactivat prin încredințarea lui părintelui ieromonah Porhirie Nica.

În scurt timp, preacuvioșia sa a ridicat un corp de clădire destinat chiliilor, trapezei, bucătăriei și arhondaricului. Biserica schitului a fost renovată, iar la 20 iulie 1999, cu prilejul hramului, Înalt Preasfințitul Părinte Laurențiu Streza, Mitropolitul Ardealului, pe atunci episcop al Caransebeșului, a săvârșit slujba de sfințire a lăcașului de cult, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Obștea monahală numără doi viețuitori și ea se află în continuare sub îndrumarea părintelui protosinghel Porhirie Nica.

Comentarii Facebook


Știri recente