Schitul Rășinari din județul Sibiu și-a cinstit ieri ocrotitorul

Ziua în care îl cinstim pe Sfântul Ioan Iacob de la Neamț este și sărbătoarea schitului de la Rășinari, din județul Sibiu. La slujbele religioase oficiate la schitul de maici din apropierea Sibiului au participat, și în acest an, sute de credincioși. Pelerinajul pe dealul schitului, în apropiere de zona turistică Mărginimea Sibiului a devenit o tradiție în ultimii ani.

La hramul din acest an al Schitului ‘Sf. Ioan Iacob Hozevitul’ de la Rășinari au participat sute de credincioși din Sibiu și din localitățile din Mărginimea Sibiului, veniți să participe la slujbele religioase oficiate aici, să fie binecuvântați de preoți și să se împărtășească cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care nu au lipsit arhimandritul Visarion Joantă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului, preoții slujitori de la schitul de lângă Sibiu și de la parohiile din împrejurimi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de grupul de cântăreți de la Catedrala mitropolitană din Sibiu. La sfârșit, s-a oficiat o slujbă a Parastasului pentru una dintre maicile schitului trecută la Domnul și pentru credincioșii din Rășinari care au părăsit recent lumea aceasta.

În cuvântul de învățătură rostit la final, Preasfințitul Episcop Andrei Făgărășanul a evidențiat viața sfântului care ocrotește schitul de la Rășinari și a subliniat dragostea sa față de neamul românesc. ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul a fost hirotonit preot și stareț la Schitul ‘Sf. Ioan Botezătorul’ de la Ierihon, actualmente așezare monahală românească. Dorul său de singurătate nu s-a stins nici acolo și de aceea nu a stat prea mult timp stareț la acel schit. S-a urcat în peșterea Sf. Ana, în cea mai aspră viață monahicească, și acolo, în comuniune cu Dumnezeu, a scris cele mai frumoase poezii duhovnicești rămase nouă până astăzi. O strofă din aceste poezii se potrivește foarte bine nouă, românilor de astăzi: ‘Fii pribegi ai țării mele, /Rătăciți printre străini/ Nu uitați menirea voastră/ De creștini și de români’. Iată ce testament ne-a lăsat nouă Sfântul Ioan Iacob de la Hozeva’, a spus Părintele Episcop, după cum ne informează „Ziarul Lumina”.

Arhimandritul Visarion Joantă le-a mulțumit apoi Preasfințitului Andrei și soborului de preoți pentru prezența la hramul de la Rășinari, dar și credincioșilor veniți să participe la sărbătoarea de aici.

Hramul de la Rășinari s-a încheiat cu agapa frățească, iar toți credincioșii care au participat la sărbătoarea schitului au primit câte o iconiță cu Sfântul Ioan Iacob Hozevitul și câte un pachet cu hrană rece. Schitul de la Rășinari a fost înființat în 2002, când s-a pus piatra de temelie pentru lăcașul de cult, iar în 2008 a fost sfințit.

Comentarii Facebook


Știri recente

La hramul istoric al Catedralei Patriarhale va fi proclamată canonizarea Sf. Cuv. Teofana Basarab | Programul manifestărilor

Catedrala Patriarhală îşi serbează în 21 mai hramul istoric dedicat „Sfinților Împărați Constantin și Elena”.  Între manifestările organizate este cuprinsă proclamarea canonizării Sfintei Cuvioase Teofana Basarab. Detalii despre viaţa sfintei, aici. Programul integral: Proclamarea canonizării…