Schitul Gornea din Episcopia Caransebeșului, ridicat la rang de Mănăstire

În cadrul lucrărilor Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Banatului, ce a avut loc joi, 18 noiembrie, la Reședința mitropolitană din Timișoara, sub președinția Înalt Preasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, schitul cu hramul ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’ – Gornea a fost ridicat la rangul de mănăstire, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat.

Potrivit art. 113 alin. e) din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, Sinodul mitropolitan aprobă ridicarea schiturilor la rang de mănăstire, la recomandarea motivată a chiriarhilor.

Despre evoluția duhovnicească și administrativă a așezământului monahal, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a declarat: ‘Clisura Dunării este un spațiu geografic, dar și duhovnicesc important pentru eparhia noastră. Săpăturile arheologice efectuate pe Clisura Dunării au scos la iveală și câteva obiecte cu însemne creștine care datează din secolele IV-V. Toate acestea, dimpreună cu inițiativa și implicarea protopopului Ion Văran, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Laurențiu, pe atunci Episcop al Caransebeșului, actualmente Mitropolitul Ardealului, au contribuit la înființarea schitului din vecinătatea comunei Gornea’.

Terenul și clădirea aferentă au fost donate episcopiei, acestea fiind un pichet grăniceresc. Începând cu luna mai a anului 2001, viața monahală a luat ființă prin așezarea la acest schit a monahiilor Macaria și Anastasia Grăpean împreună cu ieromonahul Valerian de la Schitul Pătrunsa, județul Vâlcea.

În anul 2002 s-au construit trapeza, chiliile, bucătăriile și arhondaricul pentru credincioși, iar în anul 2003, la praznicul Izvorului Tămăduirii, s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică a schitului. Paraclisul mănăstiresc a fost târnosit în data de 21 noiembrie 2006, iar în anul acesta, la data de 7 noiembrie, a fost târnosită biserica mare a așezământului monahal. ‘Ținând seama de cele mai sus prezentate, în conformitate cu art. 75 alin. 1 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române, am propus Sinodului mitropolitan ridicarea acestui așezământ monahal la rangul de mănăstire, fiind singura așezare călugărească a eparhiei noastre pe Clisura Dunării’, a mai declarat Preasfințitul Lucian.

În consecință, prin Hotărârea cu nr. 1832/2010 a Sinodului mitropolitan, schitul cu hramul ‘Intrarea în Biserică a Maicii Domnului’ – Gornea a primit statutul de mănăstire, hotărârea fiind comunicată obștii monahale cu prilejul prăznuirii hramului mănăstiresc.

Comentarii Facebook


Știri recente