Schitul de la Petroșnița și-a serbat hramul

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, la Schitul din apropierea satului cărășean Petroșnița a fost mare sărbătoare. Peste 500 de credincioși din parohiile apropiate s-au pornit în pelerinaj, însoțiți de păstorii lor.

Cu obște în formare, Schitul ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ este situat la 15 kilometri de Caransebeș, cu acces pe DN 6 Caransebeș – Orșova, pe o culme din apropierea satului Petroșnița, comuna Bucoșnița.

Ridicat la inițiativa părintelui Onufrie Ocu, monah venit din Sfântul Munte, cu implicarea părintelui Ioan Sârbu, parohul din Petroșnița, Schitul ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ își are începutul în urmă cu cinci ani, când Înaltpreasfințitul Laurențiu, pe atunci Episcop al Caransebeșului, a săvârșit slujba punerii pietrei de temelie, chiar în ziua hramului, în 14 septembrie 2005.

Lucrările de construcție au fost începute în anul 2006, sub oblăduirea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului. După ce s-a zidit o casă pentru obștea mănăstirii, s-a trecut la zidirea bisericii, folosindu-se ca material principal piatra, în prezent lucrându-se la acoperișul sfântului lăcaș.

Pentru că în ziua Înălțării Sfintei Cruci, în zona Caransebeșului, se desfășoară un mare pelerinaj la Crucea de pe Muntele Mic, s-a hotărât ca hramul schitului de la Petroșnița să se serbeze în prima duminică de după 14 septembrie, mai ales că, potrivit calendarului ortodox, aceasta este dedicată Sfintei Cruci.

Moaștele sfinților Epictet și Astion, la Petroșnița

Și anul acesta, sărbătorirea hramului a debutat încă din ajun, când, la așezământul monahal, s-a săvârșit slujba Privegherii. Un motiv în plus de bucurie, în acest an, cu binecuvântarea Preasfințitului Lucian al Caransebeșului și a Preasfințitului Visarion al Tulcii, la Schitul de la Petroșnița au fost aduse, spre închinare, cinstitele moaște ale celor mai vechi martiri din țara noastră, cunoscuți cu numele, Sfinții Epictet și Astion, doctori fără de arginți. Acest eveniment a avut loc și prin bunăvoința părintelui Iov, starețul Mănăstirii Halmirys din Dobrogea, care a adus binecuvântarea martirilor dobrogeni și în Banatul Montan.

Duminică dimineața , după săvârșirea slujbei de sfințire a apei, în pridvorul noii biserici, a avut loc Sfânta Liturghie, oficiată de către un sobor de preoți, în fruntea cărora s-a aflat părintele arhimandrit Constantin Timiș, consilier economic și exarh al mănăstirilor din Episcopia Caransebeșului, care a transmis celor prezenți și mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, informează „Ziarul Lumina”. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele consilier Alin Câmpean, iar părintele stareț Onufrie a mulțumit tuturor celor ce s-au implicat în lucrarea de zidire a mănăstirii, în cei cinci ani de existență. În încheiere, credincioșii participanți s-au putut bucura și de agapa frățească, oferită de slujitorii, ostenitorii și binefăcătorii schitului, în cinstea Sfintei și de viață făcătoarei Cruci.

Comentarii Facebook


Știri recente