Schitul Acoperământul Maicii Domnului și Sf. Prooroc Ilie din localitatea Chiriacu, jud. Giurgiu, și-a sărbătorit ocrotitorul

Astăzi, 20 iulie, când Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, numeroase locașuri de cult și-au sărbătorit ocrotitorul, potrivit episcopiagiurgiului.ro. Printre acestea s-a aflat și biserica Schitului „Acoperământul Maicii Domnului’ și „Sf. Prooroc Ilie’ din localitatea Chiriacu, jud. Giurgiu. Cu acest prilej, au avut loc numeroase manifestări religioase dedicate Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul care au debutat în ziua de 19 iulie cu săvârșirea Vecerniei cu priveghere în altarul de vară al schitului. Manifestările au continuat astăzi, în biserica schitului, cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Întâistătăorul eparhiei Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit celor prezenți, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a subliniat importanța deosebită a Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul. Cinstea extraordinară de care s-a bucurat Sfântul Ilie înaintea lui Dumnezeu, a arătat Preasfinția Sa, este demonstrată prin arătarea sa pe Muntele Taborului alături de Moise, atunci când Mântuitorul s-a schimbat la Față înaintea ucenicilor Lui. Pentru că Proorocul Ilie a dus o viață asemănătoare îngerilor, plină de minuni, fiind hrănit de corbi când era retras la pârâul Cherit sau de înger pe drumul spre Muntele Horeb, el seamănă cu retragerea monahilor. Ilie, ca model al monahilor, se vede și din faptul că Sfântul Ioan Botezătorul, un ascet desăvârșit, devine, după cum spune și Mântuitorul Iisus Hristos, un nou Ilie.

La final, în semn de prețuire, Preasfințitul Părinte Ambrozie a dăruit bisericii schitului o icoană a Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul, evidențiind, totodată, și activitatea pastoral-misionară deosebit de bogată desfășurată de părintele Ierom. Dionisie Cârjan, egumenul schitului.

La aceste manifestări prilejuite de sărbătorirea celui de-al doilea ocrotitor al schitului au participat sute de credincioși din județul Giurgiu care au primit pachete și icoane cu chipul Sfântului Ilie, cărți de rugăciuni și ultimul număr al revistei eparhiale.

Situat în apropiere de drumul ce leagă Giurgiu de Ghimpați, lângă localitatea Chiriacu, Schitul „Acoperamântul Maicii Domnului’ și „Sf. Proroc Ilie’ reprezintă un punct de reper spiritual pentru credincioșii acestor ținuturi. Sfințirea noului așezământ a avut loc în data de 20 iulie 2006, când Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a săvârșit slujba de târnosire a bisericii de lemn, menită să slujească drept loc de rugăciune pentru monahii viețuitori aici, precum și credincioșilor doritori de liniște duhovnicească.

Comentarii Facebook


Știri recente