Schita biografica a PF Christodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Grecii

Prea Fericirea Sa Christodoulos, Arhiepiscop al Atenei si al Intregii Grecii, provine dintr-o familie de refugiati din Adrianopole, estul Traciei. Familia parintilor sai, dupa schimbul fortat de populatie intre Grecia si Tracia, din 1924, s-a stabilit la Xanthe, unde, in 1939, s-a nascut Prea Fericirea Sa Christodoulos. Tatal sau, Constantinos Paraskevaides, a fost negustor si unul dintre cetatenii de vaza ai orasului. A participat la toate miscarile nationale. A indeplinit functia de primar in perioada 1946 – 1950, cand Grecia a fost sfasiata de lupte civile. In 1941, dupa ce Germania a declarat razboi Greciei, si-a adus familia la Atena, unde a considerat ca va fi mai in siguranta. In Atena, Prea Fericirea Sa, Arhiepiscopul Christodoulos, a locuit pana la varsta de 35 de ani. Dupa studiile primare si gimnaziale a urmat, timp de sase ani, Liceul Leonteion, dupa care a studiat dreptul la Universitatea din Atena (1962 – 1967), absolvita cu calificativul magna cum laudae. In acelasi timp a studiat muzica bizantina la Conservatorul (Odeion) din Atena, unde a fost deosebit de apreciat pentru calitatile sale vocale. Incepand cu anul 1961 si-a adus contributia la dezvoltarea teologiei ortodoxe prin articole si studii de specialitate publicate in reviste religioase, precum si in presa cotidiana. In total, acestea insumeaza aproximativ 200 de studii in domeniul teologiei, dreptului civil, bioeticii, sociologiei s.a.m.d.

Inca din copilarie, Arhiepiscopul Christodoulos a manifestat o puternica vocatie pentru preotie, aceasta fiindu-i cultivata si de persoane de mare tinuta spirituala, cum ar fi fostul Mitropolit de Pireus, Kallinikos. Astfel, a fost tuns in monahism la Sfanta Manastire Varlaam din Meteora, iar in 1961 – desi studiase numai dreptul civil – a primit hirotonia intru diacon. Si-a dedicat activitatea predicarii si instruirii catehetice. In 1965 a fost hirotonit preot si, datorita calitatilor sale de orator, a fost numit predicator la biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ in Paleon Phaleron, unde s-a distins ca bun liturghisitor si indrumator al tineretului. In 1968 a fost numit Secretar al Sfantului Sinod, unde si-a dovedit aptitudinile organizatorice si administrative. A detinut aceasta functie pana in 1974, cand, la varsta de 35 ani, a fost ales Mitropolit de Dimitriada si Almiros, la propunerea Arhiepiscopului de atunci al Atenei, Seraphim.

Ca Mitropolit de Dimitriada, Prea Fericitul Christodoulos a dovedit, in pofida varstei sale relativ tinere, o maturitate impresionanta. Inca de la inceput s-a dedicat organizarii interne a Mitropoliei, a incurajat tinerii clerici sa-si continuie studiile si a incurajat pe tinerii cu vocatie si pregatire corespunzatoare sa imbratiseze misiunea preoteasca. In timpul celor 24 de ani ca mitropolit a hirotonit peste 150 de clerici si a promovat tinerii in diferite responsabilitati in cadrul administratiei mitropolitane. O trasatura caracteristica a sa o constituie reinnoirea structurilor interne ale Bisericii din dorinta de a le aduce in contemporaneitate. Avand o preocupare pentru formarea temeinica si completa a clericilor, si-a indemnat colaboratorii sa-si desavarseasca studiile teologice. Astfel, daca in 1974 existau numai 12 clerici in Eparhia Dimetriada cu nivel universitar, in 1998 numarul acestora crescuse la 80.

A inzestrat Mitropolia cu asezaminte sociale, cum ar fi Centrul de asistenta familiala, Scoli pentru parinti, Centre de consiliere pentru problemele adolescentilor, postul de radio „Marturisirea Ortodoxa” cu un program permanent reinnoit si cu 150 de voluntari, ziarul „Informatia”. S-a distins prin elocinta si prin vasta sa cultura, atunci cand a tratat nu doar teme teologice, ci si sociale, etice, juridice etc. A fost invitat sa vorbeasca in multe orase din intreaga Grecie, in fata unui mare auditoriu, bucurandu-se de o mare apreciere din partea ascultatorilor. In acelasi timp s-a distins prin participarea la discutii televizate, in care a prezentat si a sustinut pozitia si drepturile Bisericii. Articolele sale au contribuit, de asemenea, la realizarea acestui scop.

A fost atat competitiv, cat si dinamic in lupta sa, utilizand intotdeauna argumente logice pentru a-si convinge oponentii. Toti isi amintesc, pana in ziua de azi, aparitia sa la televiziunea nationala, ca adversar al Ministrului de atunci, Antonios Tritsis, in problema proprietatii bisericesti. Dupa cativa ani, cei doi s-au impacat, recunoscandu-se reciproc ca adversari onorabili. Contributia sa pentru recunoasterea casatoriei religioase cu validitate egala cu cea a casatoriei civile, precum si lupta sa impotriva asa-numitului „divort automat” au fost deosebit de semnificative. Intotdeauna deschis spre dialog, a organizat cu regularitate intruniri anuale cu grupuri de experti si oameni de stiinta la Volos, din domeniul juridic, al medicinii si al educatiei. A luptat sistematic, prin zelul sau neobosit, pentru permanenta cultivare spirituala si formare duhovniceasca a poporului, predicand zilnic si oficiind cu sarguinta Sfanta Liturghie in toate parohiile Mitropoliei sale. Foarte cunoscute sunt dialogurile sale cu studentii Liceului, corespondenta si interesante, distribuite gratuit tuturor.

Om de slujire si de liturghie, prin excelenta, credincios Traditiei, a stabilit ordinea in oficierea serviciilor divine, a dat tinerilor prilejul de a sluji, a angajat dialoguri cu adversarii, a facut din Santa Liturghie punctul central al vietii sale si a organizat un serviciu in cadrul episcopiei care sa combata activitatea grupurilor de eretici. A stiut sa combine traditia cu progresul, dogma cu dialogul, sfintenia cu simplitatea.

Prin activitatea sa remarcabila privind combaterea somajului, a consumului de droguri, precum si prevenirea imbolnavirii cu virusul HIV/SIDA, si-a apropiat oameni care pana atunci nu avusesera nici o relatie cu Biserica, in special tineri. Datorita eforturilor sale, Mitropolia de Dimitriada a desfasurat o munca de pionierat in aceste domenii de activitate si a determinat si alte eparhii sa desfasoare astfel de activitati. Pozitia sa in privinta problemelor de medicina bioetica sunt originale, aratand o noua dimensiune a activitatii pastoral-misionare a Bisericii.

A infiintat in regiunea Volos Uniunea oamenilor de stiinta crestini, Uniunea Social crestina, azile pentru batrani, Departamentul de solidaritate crestina pentru saraci. A ajutat multi tineri aflati la studii, acordandu-le burse din partea Mitropoliei; a trimis multi bolnavi in strainatate pentru a fi tratati sau operati; oamenii i-au impartasit problemele lor, iar el i-a tratat cu afectiune profunda, parinteasca.

A intretinut stranse relatii fratesti cu toate Bisericile Ortodoxe, fie ca membru al delegatiilor bisericesti, fie in calitate de Intaistatator. Interesul sau pentru problemele europene a prezentat o mare semnificatie. A infiintat Reprezentanta Bisericii Greciei la Uniunea Europeana, la Bruxelles.

Prea Fericitul Arhiepiscop Christodoulos a promovat dialogul dragostei intre Biserica Greciei si Biserica Romei. Vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Atena (4 – 7 mai 2001), precum si vizita Arhiepiscopului Christodoulos la Vatican, in 12 – 14 decembrie 2006, au contribuit la consolidarea acestui dialog cu Vaticanul.

Vizite ale Arhiepiscopului Christodulos al Atenei si al intregii Elade in Romania

a. 20 – 23 mai 2000:

– conslujire cu prilejul hramului Catedralei patriarhale;

– resfintirea vechii Catedrale mitropolitane din Iasi;

– decernarea titlului de doctor honoris causa al Universitatii ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iasi, la propunerea Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi;

– conferirea titlului de senator al Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iasi, la propunerea Facultatii de Medicina din Iasi.

b. 4 – 12 iunie 2003:

– decorat cu ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Cruce;

– decernarea titlului de doctor honoris causa al Universitatii din Craiova (7 iunie);

– decernarea titlului de doctor honoris causa al Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iasi (12 iunie);

– vizite la institutii de invatamant teologic, manastiri si asezaminte sociale din Mitropolia Munteniei si Dobrogei, Mitropolia Moldovei si Bucovinei si Mitropolia Olteniei.

c. 13 – 16 octombrie 2003:

– vizita in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, la sarbatoarea Sf. Cuv. Parascheva; au fost aduse moastele Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvoratorul de mir, de la Thesalonic;

– vizita a fost prilejuita si de aniversarea a 100 de ani de la nasterea, respectiv, 10 ani de la trecerea la cele vesnice a Pr. Prof. Univ. Dr. Dumitru Staniloae.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…