Schimbarea la Fata

O emotie sfanta ne copleseste sufletele aducandu-ne aminte de o mare minune a Mantuitorului Iisus Hristos, savarsita asupra Sa: Schimbarea la Fata.

O definitie a minunii implica suspendarea legilor naturii intr-un anumit loc, intr-un anumit timp si cu un anumit scop.

Amintind de minuni, se cuvine sa vorbim mai intai despre minunile savarsite de Mantuitorul Iisus Hristos, in general. Sfintii Parinti si teologii le-au clasat astfel: minuni savarsite asupra oamenilor bolnavi, minuni asupra naturii (mergerea pe mare ca pe uscat, inmultirea painilor si a pestilor, potolirea furtunii), invieri din morti (invierea lui Lazar, invierea fiicei lui Iair, invierea fiului vaduvei din Nain) si minuni asupra Persoanei Mantuitorului (Schimbarea la Fata, Invierea Sa din morti si Inaltarea Sa la Cer).

Minunea Schimbarii la Fata a Mantuitorului a avut loc pe Muntele Tabor, care a fost proorocit de dumnezeiescul David, care a zis: Taborul si Emonul se vor bucura. Asadar, in aceasta zi, Mantuitorul Iisus Hristos a luat pe cei mai apropiati ucenici ai Sai, Petru, Ioan si Iacob si au urcat pe Muntele Tabor. Acolo, pe cand se ruga, Domnul S-a schimbat la Fata. Chipul radia, lumina ca soarele, iar hainele I s-au facut albe ca zapada si stralucitoare. Au aparut cei doi mari Prooroci: Moise si Ilie, iar dintr-un nor s-a auzit: Acesta este Fiul Meu Cel iubit, intru Care am binevoit; pe Acesta sa-L ascultati (Matei 17, 5).

Deci, bucurie mare s-a savarsit acolo, Mantuitorul aratandu-Si Slava Sa oamenilor, in masura in care acestia puteau sa inteleaga. Minunea s-a savarsit cu cateva zile inainte de patimile Mantuitorului, in anul 33 de la nasterea Sa, in scopul de a intari credinta apostolilor, a intregii omeniri, pentru ca atunci cand vor vedea patimile, moartea si ingroparea Mantuitorului sa nu se tulbure.

Asezata aproximativ la mijlocului anului, la mijlocul Postului Adormirii Maicii Domnului, sarbatoarea Schimbarea la Fata se constituie intr-un moment de meditatie; ca impartasindu-ne din slava Mantuitorului Iisus Hristos, prin lumina acestui post, cu ajutorul Maicii Domnului, sa ne straduim spre a ne indrepta si noi, cei credem in El, devenind mai buni, incercand sa schimbam tot ce este rau si urat in noi, in bine, adevar si dragoste.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…