Schimbarea la Față – tradiție și modernitate

În ziua praznicului Schimbarea la Față a Domnului, Biblioteca Națională a României, în colaborare cu DJCPCN Mureș, a organizat manifestarea ‘Schimbarea la Față – tradiție și modernitate’, care a cuprins expoziție de icoane pe sticlă, lemn și interpretări religioase, recital de poezie și prezentări de carte dedicate centenarului N. Steinhardt.

Expoziția de icoane ‘Schimbarea la Față – tradiție și modernitate’, a doua expoziție de artă sacră religioasă organizată de Biblioteca Națională a României, dorește să facă mai vizibilă legătura dintre carte, cuvânt și imagine, după cum reliefa în cuvântul de deschidere conf. dr. Elena Tîrziman, directorul general al Bibliotecii Naționale. Expoziția a cuprins icoanele pe lemn și interpretări religioase ale tânărului Marcel Naste, icoanele pe sticlă ale Klarei Balazs, o credincioasă catolică iubitoare a icoanei ortodoxe, și lucrările inedite ale Grupului de artă religioasă Deisis, denumite ‘Icoana din fereastră și crucea din fereastră’, întrucât, spunea Nicolae Băciuț, directorul DJCPCN Mureș, această sintagmă a fost preluată de la teologul francez Michel Quenot, care arăta că icoana este fereastră spre absolut, ‘dar teologii noștri spun că icoana este fereastra prin care noi privim spre cer, iar Dumnezeu privește spre noi’, iar sintagma ‘Crucea din fereastră’ a fost dată datorită cercevelelor ferestrei tradiționale în forma crucii. Este o expoziție care reunește nu simple lucrări plastice, ci frânturi din trăirile artiștilor, iar momentul vernisajului nu a fost ales întâmplător de praznicul Schimbarea la Față a Domnului, tocmai pentru a se aduce un omagiu primilor iconari și în acel spațiu ‘unde se prelungește liturgicul dinspre casa Domnului spre casa minții, spre casa cărții’, arăta Valentin Marica, scriitor, editor senior la Radio Târgu-Mureș, iar la bucuria praznicului se adaugă și ‘bucuria lui Nicolae Steinhardt, acea bucurie a vederii la față, acum că suntem aici, într-un timp când lumea este din ce în mai tristă, spunea Ion Vlasiu în ‘Cartea de toate zilele’, pentru că se vede din ce în ce mai puțin la față’.

Pictorii târgu-mureșeni Klara Balazs, Marcel Naste și cartea târgu-mureșeană a lui Nicolae Băciuț, mai arăta Valentin Marica, propun reordonarea lumii prin credință și prin modelul civilizator, precum pr. Stăniloae vorbea despre restaurarea omului prin Hristos, iar Nicolae Steinhardt despre cultura vindecătoare, despre ‘cuvântul care dăltuiește spiritul’.

În cadrul evenimentului au mai fost prezentate cărțile dedicate centenarului ‘N. Steinhardt’. ‘Cu timp și fără de timp. N. Steinhardt în interpretări critice, evocări’ și ‘N. Steinhardt. Între lumi. Convorbiri cu Nicolae Băciuț’, care vor fi prezente și la Târgul Internațional de la Frankfurt, și cele opt numere ale revistei ‘Vatra Veche’. La final a avut loc un scurt recital de poezie după cum ne informează Ziarul Lumina.

Comentarii Facebook


Știri recente