Schimbarea la față a Bisericii Duminica tuturor sfinților – Banu din Iași

Resfințirea Bisericii ‘Duminica tuturor sfinților’- Banu din Iași, moment așteptat de credincioșii ieșeni de mai bine de 2 ani, a avut loc duminică, 7 octombrie 2012, în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal, după cum informează „Ziarul Lumina”. Încă de la primele ore ale dimineții, mii de credincioși au așteptat ore în șir să se închine în sfântul altar al lăcașului resfințit, participând apoi la Sfânta Liturghie oficiată de cei doi ierarhi, alături de un sobor numeros de preoți și diaconi.

Cu exact o săptămână înainte de marele hram al Sfintei Cuvioase Parascheva, urbea Iașilor a îmbrăcat haine de sărbătoare. După ce, în urmă cu doar câțiva ani, din cauza degradării, Biserica ‘Duminica tuturor sfinților’- Banu din Iași risca să se prăbușească, prin grija și munca neobosită a pr. paroh Dumitru Merticaru, lăcașul de cult situat pe strada Lăpușneanu a prins din nou viață, ieri primind veșmântul resfințirii de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar Patriarhal. La emoționantul eveniment a fost prezent un numeros sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț, pr. Toma Gradinaciuc, protopopul Protoieriei Iași 1, și pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași. Câteva mii de credincioși ieșeni au ținut să fie prezenți la manifestarea religioasă, de la slujbe nelipsind nici autoritățile locale.

După slujba de resfințire prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și prin stropire cu apă sfințită, atât la exteriorul, cât și la interiorul bisericii, soborul slujitor, condus de cei doi ierarhi, a oficiat Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în curtea lăcașului de închinăciune. Înainte de începerea dumnezeieștii slujbe, IPS Teofan a adresat câteva cuvinte credincioșilor și oficialităților prezente: ‘Mare este Dumnezeu întru Sfinții Săi, și rugăciunile acestor sfinți, care sunt și ocrotitorii acestui lăcaș, au făcut ca Dumnezeu să Se milostivească și, dintr-o biserică care acum câțiva ani era aproape părăsită, să devină biserică preafrumoasă și mireasa mult-împodobită a lui Hristos Domnul. Văzând astăzi frumusețea acestei biserici, și știind cât de greu le-a fost enoriașilor și preotului paroh de-a lungul timpului să ducă o viață parohială cât de cât normală, nu pot să cred decât că Dumnezeu a împlinit rugăciunea și lacrima părintelui Dumitru Merticaru, cât și dorul credincioșilor pe care-i păstorește. Bucuria părintelui paroh este cu atât mai mare cu cât fratele după trup al Sfinției Sale, PS Varlaam Merticaru, este și el prezent astăzi la sărbătoarea noastră’.

Spre finalul Sfintei Liturghii, în timpul împărtășirii preoților, PS Varlaam a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat pericopa evanghelică a zilei, care a relatat învierea fiului văduvei din Nain de către Mântuitorul Hristos. ‘Mesajul esențial al Evangheliei de astăzi, pe lângă cel al revelării puterii dumnezeiești a Mântuitorului Iisus Hristos, Care învie morții și Care face minuni nemaîntâlnite în istoria umanității, este cel al chemării noastre la redeșteptare duhovnicească prin cuvintele: ‘Tinere, ție îți zic, scoală-te!’, pentru ca fiecare dintre noi să reaprindem harul pe care l-am primit la Sfântul Botez. Dacă trăim departe de Dumnezeu și străini de Biserică, încălcând poruncile lui Dumnezeu, astăzi trebuie să spălăm haina Botezului de toate petele întunecate, știind că Iisus Hristos, asemenea tatălui din Evanghelia fiului risipitor, ne așteaptă privind în zare, pentru ca, întâlnindu-ne, să ne zică și nouă: fiii mei, morți ați fost, dar ați înviat, pierduți ați fost, dar ați fost aflați. Iubiți credincioși, noi am fost creați de Dumnezeu după Chipul Său cel veșnic, iar Fiul Său trimis în lume ne-a lăsat Evanghelia pe care noi, urmând-o și împlinind-o în viața noastră, trebuie să ne facem vrednici de viața veșnică. De aceea, să împlinim în fiecare clipă a vieții noastre poruncile evanghelice, pentru a fi cu adevărat creștini vii, mărturisitori. Altfel, vom fi vii biologic, dar morți sufletește, după cum afirmă Sfântul Evanghelist Ioan în Apocalipsă’, a spus Preasfinția Sa.

‘Să ne ferim în primul rând de moartea cea dintru noi, fiindcă orice păcat este moarte’

În continuarea cuvântului Preasfințitului Varlaam Ploieșteanu, IPS Teofan a subliniat că ‘toți suntem muritori și, de aceea, moartea ne pândește la tot locul. Trebuie însă să ne ferim în primul rând de moartea cea dintru noi, fiindcă orice păcat este moarte. Dacă în Evanghelia de astăzi Mântuitorul Hristos a întâmpinat cortegiul și a scos din moarte pe tânărul văduvei, astăzi Domnul Hristos Se arată în bisericile Sale prin dumnezeiasca Liturghie, prin Trupul și Sângele Său, chemând pe toți oamenii la înviere. Ne-a binecuvântat Dumnezeu de-a lungul și de-a latul țării cu multe biserici, care au un singur rost: să fie precum Domnul Hristos la întâlnirea cortegiului funerar. Orice biserică pe lângă care trecem ne grăiește: ‘Nu plângeți!’ Chiar dacă plânsul și tristețea, lacrima și suferința ne definesc existența, întâlnirea noastră cu o biserică înseamnă întâlnirea cu Hristos, Care ne spune ‘Tinere, ție îți zic, scoală-te!”.

Pr. Dumitru Merticaru a primit distincția ‘Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei’

A urmat apoi citirea hrisovului de resfințire de către pr. Toma Gradinaciuc, protopopul Protoieriei Iași 1, după care pr. paroh Dumitru Merticaru a făcut un scurt istoric al Bisericii Banu, biserică-monument de o mare însemnătate culturală și spirituală, la final mulțumind Înalt Preasfințitului Teofan pentru grija și ajutorul acordat în timpul restaurării acesteia. Drept recunoștință din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru munca depusă în ultimii ani, pr. Dumitru Merticaru a primit distincția ‘Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei’. De asemenea, au fost evidențiate persoanele care au ajutat la reconsolidarea bisericii, acestea primind diplome și distincții de vrednicie.

Doi ani de lucrări

Aproape doi ani s-a lucrat la refacerea Bisericii Banu. Pe lângă consolidarea și reabilitarea lăcașului de cult, în jurul bisericii s-a executat un tunel de control, prin care se asigură aerisirea naturală a clădirii. Totodată, în timpul săpăturilor au fost descoperite 146 de morminte din cimitirul fostei biserici, iar rămășițele pământești au fost puse într-un mic mausoleu. Ceea ce aduce nou refacerea monumentului de patrimoniu este amenajarea sub biserică a unui spațiu expozițional de 360 de metri pătrați, care va găzdui un muzeu cu obiecte de cult bisericești vechi.

Comentarii Facebook


Știri recente