Schimb de mesaje intre papa Benedict al XVI-lea si patriarhul Moscovei

In februarie a.c., cardinalul Roger Etchegaray s-a aflat la Moscova pentru a lua parte la Liturghia solemna celebrata in Catedrala ‘Sf. Mantuitor’ cu ocazia aniversarii nasterii si a zilei onomastice ale PF Sale Alexei al II-lea, patriarh de Moscova si al intregii Rusii. Cardinalul a consemnat patriarhului mesajul pe care papa Benedict al XVI-lea l-a adresat patriarhului ortodox rus cu prilejul acestor evenimente insotit de darul medaliei de aur a Pontificatului, informeaza Radio Vatica, varianta in limba romana. La randul sau, la terminarea oficierii Sf. Liturghiei din 24 februarie, SS Alexei al II-lea a cerut cardinalului Etchegaray sa duca papei o scrisoare impreuna cu o cruce pectorala ca semn de gratitudine si de stima.

Mesajul papei Benedict al XVI-lea:

‘Sanctitatii Sale Alexei II, Patriarh al Moscovei si al tuturor Rusiilor.

Vizita la Moscova a Domnului cardinal Roger Etchegaray pentru a impartasi cu intreaga Comunitate crestina rusa bucuria dublului eveniment al aniversarii nasterii si a zilei onomastice a Sanctitatii Voastre imi ofera placuta oportunitate de a face sa Va parvina urarea mea calduroasa si cordiala. Doresc sa ma asociez in chip spiritual acestei celebrari de bucurie, invocand de la Domnul abundente binecuvantari pentru Persoana si Slujirea Dumneavoastra dedicata cu generozitate cauzei Evangheliei. Gesturile si cuvintele de innoita fraternitate intre Pastori ai trumei Domnului arata ca o colaborarea din ce in ce mai intensa in adevar si in iubire contribuie la a creste spiritul de comuniune care trebuie sa calauzeasca pasii tuturor celor botezati. Lumea contemporana are nevoie sa auda voci care sa indice calea pacii, a respectului fata de toti, a condamnarii oricarei violente, a inaltei demnitati a fiecarei persoane si a drepturilor innascute ce-i revin. Cu atari sentimente, Va formulez cordiale urari de buna sanatate: dupa exemplul si prin mijlocirea sfantului Alexie, sa puteti continua sa indepliniti cu rod misiunea pe care Dumnezeu V-a incredintat-o.

Din Vatican, 17 februarie 2006. Benedict XVI’.

Raspunsul patriarhului Alexei al II-lea catre papa Benedict al XVI-lea:

‘Sanctitatii Sale Papa Benedict XVI.

Sanctitate, Va multumesc din inima pentru urarile cordiale si expresiile de amintire in rugaciune pe care mi le-ati trimis cu ocazia aniversarii nasterii si onomasticei si care mi-au fost transmise de Eminenta Sa cardinalul Roger Etchegaray. In timpul nostru, in care secularismul se dezvolta rapid, crestinismul se afla in fata unor grave provocari ce au nevoie de o marturie in comun. Sunt convins ca una din sarcinele prioritare pentru Bisericile noastre, care au o viziune comuna asupra a numeroase probleme actuale ale lumii contemporane, trebuie sa fie astazi apararea si afirmarea in interiorul societatii a valorilor crestine din care umanitatea traieste de mai mult de un mileniu. Sper ca sa contribuie la aceasta si rezolvarea rapida a problemelor care exista intre cele doua Biserici. Schimb in rugaciune Sanctitatii Voastre urarile de buna sanatate, invocand imbelsugatul ajutor divin in indeplinirea inaltuluui oficiu de Primat al Bisericii Catolice Romane. Cu afectiune in Domnul,

Alexij II, Patriarh al Moscovei si al intregii Rusii’.

Comentarii Facebook


Știri recente