Șase ierarhi au liturghisit la Smadovicioara

Evenimentele dedicate aniversării a două decenii de la înființarea Facultății de Teologie din Craiova s-au încheiat duminică, 7 octombrie, prin resfințirea Bisericii ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din localitatea doljeană Smadovicioara. Tot în această zi, Catedrala mitropolitană din Craiova i-a prăznuit pe Sfinții Serghie și Vah, ale căror sfinte moaște se află așezate aici la închinare.

Timp de două zile, 6-7 octombrie, oltenii din Arhiepiscopia Craiovei au cinstit în chip deosebit împlinirea a două decenii de învățământ teologic universitar la Craiova. Bucuria lor a fost împărtășită de numeroși invitați de aleasă prețuire, din țară și străinătate, care au luat parte la toate activitățile comemorative, dedicate acestui eveniment de marcă, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Liturghie arhierească la Smadovicioara

În cea de a doua zi a manifestărilor, duminică, 7 octombrie, oaspeții, în frunte cu Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, s-au deplasat în localitatea doljeană Smadovicioara, din comuna Secu, Protoieria Craiova Nord, pentru a lua parte la slujba de resfințire a Bisericii ‘Sfinții Împărați’. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă, amenajată în fața sfântului lăcaș. Alături de IPS Irineu, gazda evenimentului, au slujit: Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi.

După citirea Sfintei Evanghelii, IPS Laurențiu a rostit un cuvânt de învățătură pe tema pericopei evanghelice duminicale închinate minunii învierii fiului văduvei din Nain. În acest context, Mitropolitul Ardealului a arătat că ‘Hristos Domnul cheamă la înviere nu numai pe tânărul văduvei, ci întregul neam omenesc care zăcea în păcat și era cuprins de moarte’. La finalul slujbei, IPS Irineu a mulțumit arhiereilor prezenți pentru împreună-slujire și i-a felicitat pe cei care s-au ostenit cu ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș de închinare.

Praznicul Sfinților Serghie și Vah la Craiova

La Craiova, Catedrala mitropolitană ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ și-a serbat hramul, cu ocazia cinstirii Sfinților Serghie și Vah, prăznuiți în ziua de 7 octombrie. Moaștele lor sunt așezate la închinare în sfântul lăcaș, alături de cele ale Sfântului Ierarh Nifon și Sfintei Mucenițe Tatiana. Sărbătoarea a început de sâmbătă seara, când au fost oficiate slujba Vecerniei cu Litie și tradiționala procesiune cu racla în care se află moaștele sfinților împrejurul Catedralei mitropolitane.

Moaștele Sfinților Serghie și Vah au ajuns la Craiova prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din data de 25 octombrie 1949, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Firmilian Marin.

Comentarii Facebook


Știri recente