Sărbătorirea ocrotitorului catedralei din Caransebeș

La praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, noua Catedrală episcopală din Caransebeș și-a prăznuit ocrotitorul. Anul acesta, bucuria duhovnicească a fost întregită prin aducerea, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a moaștelor Sfintei Mucenițe Tatiana de la Catedrala mitropolitană din Craiova.

Moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana au fost aduse spre închinare, zilele acestea, pentru prima dată în mijlocul credincioșilor bănățeni. În ajunul praznicului, și pe parcursul nopții, acestea s-au aflat la Mănăstirea Vasiova, iar la orele dimineții au fost aduse în orașul de reședință al Eparhiei Caransebeșului.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat, în ziua praznicului a avut loc la Caransebeș procesiunea cu moaștele Sfintei Mucenițe Tatiana și cu părticele din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, de la Reședința episcopală la noua catedrală. Apoi, IPS Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, și de PS Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească.

Vorbind despre însemnătatea acestei zile pentru credincioșii din Caransebeș, IPS Mitropolit Irineu a mărturisit: ‘Cu ajutorul Bunului Dumnezeu și cu încuviințarea IPS Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, la cererea Preasfințitului Părinte Lucian, astăzi am săvârșit slujba de prăznuire a Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul acestei sfinte catedrale, ajutătorul și mijlocitorul înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele noastre. Totodată, cu această venire a noastră, am însoțit sfintele moaște ale Sfintei Mucenițe Tatiana, sfântă care a pătimit la Roma în secolul al III-lea, între anii 250 și 260 de la nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. A fost crescută de un patrician, mare demnitar la Roma, a fost profesoară și din această postură i-a învățat și îndemnat pe tineri în tainele credinței în Mântuitorul Iisus Hristos. Sfânta Muceniță Tatiana a împlinit Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos, s-a străduit să înfrumusețeze sufletul și viața ei cu virtuți și cu fapte bune, iar prin aceste fapte bune ea a deschis inima lui Dumnezeu și a arătat că iubirea nu trebuie trăită numai cu cuvântul, ci este mai degrabă o experiență a faptelor’.

Sfântul Ilie, al doilea ocrotitor al Banatului

La Sfânta Liturghie au participat autorități centrale, județene și locale, precum și un număr însemnat de credincioși din Caransebeș și din împrejurimi, cu toții împărtășindu-se din darurile duhovnicești ale acestei importante zi de praznic pentru credincioșii Banatului de munte. La finalul acesteia, pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal la Sectorul Teologic-educațional, a primit din partea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului Ordinul eparhial ‘Crucea Episcop Elie Miron Cristea’, clasa I pentru clerici.

Catedrala episcopală din Caransebeș, lăcaș bisericesc reprezentativ pentru Banatul de munte, a primit, la 12 septembrie 2010, prin binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și un al doilea hram, ocrotitorul catedralei devenind Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Această prăznuire s-a adăugat hramului tradițional, ‘Învierea Domnului’. Până la data de 28 februarie 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș și l-a declarat ocrotitor al Banatului, în Banat era socotit ca ocrotitor Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. În acest context, multe din mănăstirile și schiturile de tradiție din Banat au ca ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. În Episcopia Caransebeșului, pe lângă Catedrala episcopală, Mănăstirea Vasiova, Schitul Muntele Mic, precum și Schitul Semenic cinstesc ca ocrotitor pe Sfântul Ilie.

Catedrala Banatului montan

Planul noii Catedrale episcopale din Caransebeș a fost întocmit de restauratorul Episcopiei Caransebeșului, episcopul Emilian Birdaș, iar piatra de temelie a fost pusă la data de 27 octombrie 1996 de către Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, pe atunci Episcop al Caransebeșului.

Fundația catedralei a fost executată între anii 1997 și 2000, când s-a ajuns la cota zero. Construcția zidurilor a început în anul 2000, pentru ca în 2005 să ajungă la nivelul ferestrelor. În anul 2006 s-a amenajat pentru slujire demisolul, Catedrala episcopală ‘Învierea Domnului’ intrând în circuitul religios liturgic la Sărbătoarea Nașterii Domnului.

În cursul anilor 2007 și 2008, catedrala a fost ridicată, acoperită și tencuită exterior, iar în anul următor s-au continuat lucrările de tencuire și amenajare interioară, biserica fiind terminată în primăvara anului 2010.

După multă trudă din partea tuturor celor implicați, cu ajutorul lui Dumnezeu, la 12 septembrie 2010, noua catedrală a Caransebeșului a fost sfințită de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Evenimentul a coincis cu anul centenarului instalării episcopului Miron Cristea, primul patriarh al României, în scaunul vlădicesc de la Caransebeș (1910-2010). Noua catedrală este considerată emblema Ortodoxiei Banatului montan.

Comentarii Facebook


Știri recente