Sărbătorirea hramului catedralei mitropolitane din Iași

Sute de mii de credincioși din toată țara au participat la Sfânta Liturghie arhierească prilejuită de sărbătorirea hramului Catedralei mitropolitane din Iași și pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva și ale Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată pe scena special amenajată în fața Catedralei mitropolitane de 13 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Din soborul de arhierei au făcut parte: Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al plaiurilor, Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfințitul Adrian, Arhiepiscop emerit al românilor ortodocși din Europa Occidentală și Meridională, Preasfințitul Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei și Hălmagiului, Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei, Preasfințitul Episcop Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului și Preasfințitul Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Hușilor.

Alături de cei 13 episcopi a slujit un impresionant sobor de preoți, format din stareți din mănăstirile Arhiepiscopiei Iașilor, precum și profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.

Au participat numeroase oficialități locale și centrale, zeci de preoți și maici. Întrucât puhoiul de lume a umplut la refuz curtea Catedralei, organizatorii au montat două ecrane ( unul în curte, lângă Palatul mitropolitan și altul pe Strada Ștefan cel Mare și Sfânt), de unde credincioșii care n-au putut vedea pe scenă slujba, au urmărit-o aici în direct.

Cuvântul de învățătură în cadrul Sfintei Liturghii a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, care a subliniat importanța duhovnicească pe care a căpătat-o în decursul anilor hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, care adună, pe parcursul a câtorva zile, într-un pelerinaj impresionant, credincioși din toată țara și nu numai. „Sărbătoarea de astăzi este un eveniment care izvorăște din credința, nădejdea și dragostea poporului român față de sfinții săi. Ea a devenit un fenomen la scară națională, europeană și internațională. Acest lucru mărturisește experiența religioasă a poporului. Astfel, credinciosul nostru ortodox se pregătește cu mult timp înainte de această sărbătoare și cu grijă deosebită pornește la drum, în pelerinajul acesta, ca să ajungă aici, la Sfânta Parascheva. Înfruntă nenumărate ispite, greutăți, dar, cu gândul că se va întâlni cu Sfânta, le depășește pe toate acestea. Astfel, sărbătoarea noastră este cu adevărat un fenomen religios care poate să înlocuiască încă multe alte exemple din țara noastră și din Europa. Celor care ne-ar întreba dacă în România există ceva bun, le-am răspunde astăzi: «Vino și vezi!»”.

În continuare, Înaltpreasfinția Sa a vorbit pe scurt despre viața Sfintei Parascheva, model de sfințenie, smerenie și dăruire totală pentru Hristos. Pornind de la exemplul Sfintei Parascheva care s-a retras din această lume într-o mănăstire, unde zi și noapte și-a alcătuit frumusețea desăvârșită a chipului său, prin meditația neîncetată la poruncile lui Dumnezeu, Înaltpreasfințitul Irineu a menționat că s-ar putea spune astfel că omul se aseamănă cu ceea ce el meditează profund.

„Așadar, îndreptându-se spre Dumnezeu, rugându-se zi și noapte, Dumnezeu a prins chip în ea și într-adevăr ea s-a arătat așa cum spune Sfântul Apostol Pavel: «Nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine». Făcându-se una cu Hristos, a avut mintea lui Hristos, înțelepciunea lui Hristos, cugetarea lui Hristos și orice faptă a ei, orice vorbă a Sfintei Parascheva izvora din înțelepciunea divină”.

Mitropolitul Olteniei a vorbit apoi despre viața Sfântului Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului, învățând că, cinstind sfinții și pe Dumnezeu, „noi arătăm unitatea poporului nostru român în sfințenie, în dragoste, în experiență duhovnicească, într-o experiență vrednică de admirat de toate popoarele și considerată ca fenomen religios al poporului român”.

La finalul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreasfințitul Teofan a vorbit credincioșilor despre însemnătatea istoriei cunoscute a cetății Sfintei Parascheva, precum și despre faptul că anul acesta se împlinesc 500 de ani de la trecerea la cele veșnice a Sf. Ier. Nifon, patriarhul Constantinopolului, ale cărui moaște au fost aduse anul acesta la Iași. „Sf. Nifon, ne spune, în primul rând, că cel mai important lucru în această lume este familia care constituie speranța, pe de o parte, sau dezastrul națiunii noastre, pe de altă parte; speranța prin nașterea de prunci și dezastrul prin nenașterea de prunci. Pentru apărarea familei, Sf. Nifon a fost alungat pentru a treia oară din scaunul de arhiereu. A preferat să plece în surghiun decât să-și calce glasul conștiinței, decât să nu urmeze calea Evangheliei, mărturisind că pentru familie se cuvine a sacrifica absolut totul în viață; căci dacă ai familie, ai și țară, ai și biserică, ai și trecut, ai și viitor”, a subliniat Mitropolitul Teofan.

În continuare, Înaltpreasfințitul Irineu a prezentat mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, transmis la această mare sărbătoare.

Mitropolitul Teofan a mulțumit pentru gândurile transmise de Patriarhul României, precum și tuturor celor care s-au aflat în aceste zile la Iași – ierarhi, preoți, personalități, pelerini – pentru a încununa sărbătoarea celei care ne ocrotește, Sfânta Cuvioasă Parascheva.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr.240/ 15 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente