Sărbătorile sfinților nemțeni

În perioada 5-7 august, credincioșii din toată țara participă la sărbătorile sfinților nemțeni. Cinstirea Sfântului Ioan Iacob (5 august) deschide sărbătorile nemțene, urmată de praznicul Schimbării la Față și sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla.

Biserica ‘Sfântul Ioan Iacob Hozevitul’ a Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț își cinstește mâine ocrotitorul. În această seară, de la ora 18:00, va fi oficiată slujba Privegherii, iar mâine dimineață Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Pregătirea duhovnicească pentru slujba hramului a început încă de luni. În fiecare dimineață a fost săvârșită Sfânta Liturghie, răspunsurile la strană fiind date de elevii seminariști și de absolvenții care se implică în activitatea gospodărească a seminarului pe perioada verii. ‘S-a creat tradiția sărbătorilor nemțene care încep la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț și continuă pe Muntele Ceahlău, la Mănăstirea Sihăstria și la alte schituri, precum Icoana sau Sihla. Bătrânii de altădată ne spuneau că pașii pe care îi îndreptăm spre mănăstiri sunt numărați. La fel, pașii pelerinilor sunt numărați atunci când sunt îndreptați către o bucurie duhovnicească, cum este sărbătoarea închinată Sfântului Ioan Iacob Hozevitul. Pelerinii caută să fie prezenți la sfintele slujbe pentru că doresc să se întâlnească cu ierarhii lor, de la care primesc cuvânt de învățătură și dezlegare. Alții vin la duhovnicii lor pentru a se spovedi și a se împărtăși pentru că ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului’, a declarat pentru Radio TRINITAS pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț.

Tradiția pelerinajului la mănăstirea de pe Muntele Ceahlău

Muntele Ceahlău reprezintă pentru mulți o atracție turistică, mai ales în perioada verii. Viața mănăstirească din sfintele lăcașuri presărate pe aceste locuri binecuvântate de rugăciunile sihaștrilor de altădată îndeamnă pelerinii să pătrundă în atmosfera duhovnicească. De aproape două decenii, pe vârful acestui munte, pelerinii se roagă în Biserica cu hramurile ‘Schimbarea la Față’ și ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’. Unul dintre cele mai frumoase pelerinaje spre această așezare monahală are loc în fiecare an, pe 6 august. Credincioșii de toate vârstele pornesc de dimineață, la pas, spre vârful Ceahlăului, considerat al treilea munte sfânt din lume, după Tabor din Israel și Sfântul Munte Athos din Grecia. Alături de ei, urcă spre mănăstirea de pe muntele Ceahlău și Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, stareți și starețe de la mănăstirile nemțene, dar și preoți de la bisericile de pe Valea Bistriței și de la poalele Ceahlăului. Pe o scenă special amenajată se oficiază Sfânta Liturghie, spre finalul căreia mulți credincioși, care au primit binecuvântare de la preotul duhovnic, primesc Sfânta Împărtășanie. O parte dintre cei care vin la hramul Mănăstirii ‘Schimbarea la Față’ de pe Ceahlău ascultă slujba în picioare, iar alții se așază în genunchi, cu toții rugându-se cu smerenie Maicii Domnului și sfinților pentru a mijloci înaintea Tronului Preasfintei Treimi pentru sufletele lor. După ce slujba se termină, oamenii poposesc pentru câteva ceasuri pe platoul din jurul mănăstirii, admirând frumusețea peisajului. După-amiază, pelerinii își îndreaptă pașii spre baza muntelui, iar de aici merg în pelerinaj la mănăstirile nemțene, dar mai ales la cele care își serbează hramul pe 6 și 7 august. După câteva zile de pelerinaj și rugăciune, credincioșii se întorc spre casele lor ‘cu o pace în suflet’, așa cum mărturisesc adesea, pe care caută să o ducă în familiile lor.

Sfânta Teodora, sărbătorită la Sihăstria și Sihla

Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț va îmbrăca straie de sărbătoare pe 7 august, când își serbează hramul, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova. Slujba Privegherii va fi săvârșită pe 6 august, de la ora 18:00, de un sobor de preoți și diaconi, în fața bisericii închinate Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla. Duminică, pe 7 august, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Teofan. ‘În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, la Mănăstirea Sihăstria este hram mare, mai ales că e în perioada verii. După ce pelerinii merg la hramurile celorlalte așezări monahale ajung la Mănăstirea Sihăstria. Nădăjduim că pelerinii vor avea bucuria faptului că au ajuns într-un loc deosebit. Pentru acest hram ne-am pregătit să oferim hrană și cazare pelerinilor’, a spus arhim. Victorin Oanele, starețul Mănăstirii Sihăstria.

Sărbătoare va fi, pe 6 și 7 august, și la Schitul Sihla al Mănăstirii Sihăstria, în apropierea căruia se află peștera Sfintei Cuvioase Teodora. Vineri seara, aici se va oficia slujba Privegherii, iar sâmbătă dimineață, pelerinii vor participa la Sfânta Liturghie. Tot sâmbătă, de la ora 18:00, va fi săvârșită Privegherea în cinstea Sfintei Teodora. Apoi soborul de preoți și mulțimea de credincioși vor merge în procesiune spre peștera Sfintei Teodora. ‘Doi monahi vor purta icoana Sfintei Teodora de la Sihla, în timp ce preoții și credincioșii vor purta lumânări aprinse. Se va cânta Troparul Sfintei Teodora de la Sihla până ce se va ajunge la peșteră. Aici se va citi Acatistul Sfintei, apoi se va merge în Paraclisul ‘Schimbarea la Față’. Credincioșii se vor închina până spre dimineață în peștera Sfintei Teodora și în bisericuța de lemn’, a declarat protos. Pahomie Catană, egumenul Schitului Sihla.

Comentarii Facebook


Știri recente