Sărbătorile sfinților nemțeni

Duminică seara au început la Mănăstirea Sihla sărbătorile prilejuite de praznicul Schimbării la Față (6 august) și de pomenirea Sfintei Cuvioase Teodora, hramuri ale acestui așezământ.

Sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului a debutat duminică seara, în paraclisul de vară al mănăstirii, cu slujba Privegherii, la care au participat arhimandritul Nichifor Horia, starețul Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași și exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, alți stareți ai mănăstirilor nemțene, părinții și frații Sihlei, dar și un număr foarte mare de pelerini, veniți din toată țara.

Bucuria împreună-rugăciunii a fost întregită de prezența Înalt Preasfințitului Serafim, Mitropolitul Germaniei și al Europei Centrale și de Nord.

Privegherea a început la ora 19:00 și a durat până la ora 23:00, aceasta reunind, cum se obișnuiește la mănăstire în preajma marilor sărbători, slujba Vecerniei, a Litiei și a Utreniei.

La finalul celor patru ore de rugăciune, la care au participat cu râvnă câteva sute de persoane, copii, tineri și vârstnici, IPS Serafim a rostit un cuvânt de învățătură în care a arătat folosul slujbelor ortodoxe, în pofida lungimii acestora: ‘Slujbele noastre sunt lungi, dar acestea ne învață cum se dobândește rugăciunea. Simpla participare la sfintele noastre slujbe ne învață pocăința, smerenia, ne învață să fim mai sensibili, mai blânzi, mai curați cu inima. Văzându-vă cum fiecare v-ați găsit locul în jurul acestui altar de vară, cum oameni de toate felurile și de toate vârstele, cu prunci în brațe, v-ați ostenit patru ceasuri de rugăciune, mă gândeam cum slujbele noastre ne învață să fim naturali și nepretențioși, astăzi, când peste tot ni se vorbește că avem drepturi, că merităm tot felul de lucruri, dar pe care nimeni nu ni le dă pe degeaba. Înțelegem, așadar, că slujbele noastre ne educă și pentru viața veșnică, dar și pentru viața socială. Părinților, să știți că puține lecții pe care le puteți da copiilor voștri se compară cu pelerinajul la o mănăstire și rugăciunea împreună la o Priveghere!’, a mai spus IPS Serafim.

După încheierea slujbei, toți pelerinii au luat masa împreună.

‘Și noi simțim că este bine lângă Mântuitorul’

A doua zi dimineață, pe 6 august, când Biserica noastră pomenește Schimbarea la Față a Mântuitorului în Muntele Tabor, Sfânta Liturghie a început la Mănăstirea Sihla la ora 9:00, fiind săvârșită de IPS Serafim, alături de părinții care au participat seara la Priveghere și în prezența a aproximativ 1.000 de pelerini, răspândiți în întreaga curte a mănăstirii. Pe lângă obișnuita rânduială a Sfintei Liturghii, Mitropolitul Serafim, îngenunchind în mijlocul poporului, a înălțat rugăciuni pentru ploaie, cerând milostivirea Domnului.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Serafim i-a împărtășit pe cei aproape 100 de credincioși care s-au pregătit pentru primirea Sfintei Împărtășanii, după care, în continuarea cuvântului de învățătură rostit seara la Priveghere, a explicat celor prezenți câteva semnificații ale Schimbării la Față: ‘Aseară vă vorbeam despre lungimea și folosul slujbelor noastre ortodoxe. Astăzi, aflăm de unde vine puterea de a participa la slujbe care durează ore în șir. ‘Doamne, cât este de bine să fim noi aici!’, spune Sfântul Apostol Pavel, când a văzut chipul înconjurat de lumină nepământească al Mântuitorului. Și noi simțim, frați creștini, că este bine lângă Mântuitorul, care vine în mijlocul nostru când participăm la sfintele slujbe și cu care ne unim atunci când primim Sfânta Împărtășanie’.

Atmosfera de sărbătoare continuă la Mănăstirea Sihla cu slujbele dedicate Sfintei Cuvioase Teodora, adică Privegherea de ieri-seară și Sfânta Liturghie săvârșită astăzi, 7 august, în ziua pomenirii Sfintei Cuvioase. Ieri-seară, după slujba de Priveghere, clericii și credincioșii au participat la o procesiune până la peștera unde a trăit Sfânta Cuvioasă Teodora, aflată în imediata vecinătate a mănăstirii.

Răspunsurile la strană, la slujbele de la Mănăstirea Sihla, prilejuite de sărbătorile Schimbarea la Față și Sfânta Cuvioasă Teodora, sunt date de Corul ‘Nectarie Protopsaltul’ din București, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Peste 1.000 de pelerini la hramul Sfintei Cuvioase Teodora

Părintele Pahomie Catană ne-a vorbit despre efortul pe care îl face mănăstirea, pentru a oferi cazare și masă tuturor pelerinilor ce vin la Sihla să o cinstească pe Sfânta Cuvioasă Teodora în ziua ei de prăznuire: ‘În fiecare an, vin în aceste zile în jur de 1.000 de credincioși, iar dacă sărbătoarea cade într-o zi de la sfârșitul săptămânii, chiar și mai mulți. Locurile de cazare sunt puține, însă dată fiind perioada de vară, mulți pelerini dorm pe prispe ori chiar în corturi pe care le aduc ei înșiși. Văzând noi o asemenea dragoste pentru Sfânta Cuvioasă Teodora, în decursul anilor ne-am organizat tot mai bine, astfel încât să asigurăm masa tuturor celor care vin până aici. E foarte multă muncă, dar pentru noi, monahii, bucuria de a ne ruga împreună și de a sta apoi la masă cu cei care arată atâta evlavie față de Sfânta Teodora depășește cu mult oboseala pregătirilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente