Sărbătorile sfinților nemțeni

În perioada 5-7 august, credincioșii din toată țara participă la așa-numitele sărbători ale sfinților nemțeni, deschise prin cinstirea Sfântului Ioan Iacob (5 august), urmată de praznicul Schimbării la Față (6 august) și sărbătoarea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla (7 august), potrivit „Ziarul Lumina”.

Sărbătorile sfinților nemțeni au început de ieri, la biserica Seminarului Teologic ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț, unde Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan, al Episcopiei Covasnei și Harghitei, au săvârșit Sfânta Liturghie, în cinstea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț. ‘S-a creat tradiția sărbătorilor nemțene, care încep la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț și continuă pe Muntele Ceahlău, la Mănăstirea Sihăstria și la alte schituri, precum Icoana sau Sihla. Pelerinii caută să fie prezenți la sfintele slujbe, pentru că doresc să se întâlnească cu ierarhii lor, de la care primesc cuvânt de învățătură și dezlegare. Alții vin la duhovnicii lor pentru a se spovedi și a se împărtăși, pentru că ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului’, spune pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox de la Mănăstirea Neamț. De aproape două decenii, pelerinii se roagă pe vârful Muntelui Ceahlău, în biserica cu hramurile ‘Schimbarea la Față’ și ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’. Pe o scenă special amenajată se oficiază Sfânta Liturghie, spre finalul căreia mulți credincioși care au primit binecuvântare de la preotul duhovnic primesc Sfânta Împărtășanie. După ce slujba se termină, oamenii poposesc pentru câteva ceasuri pe platoul din jurul mănăstirii, admirând frumusețea peisajului, după care își continuă pelerinajul la mănăstirile nemțene, mai ales la cele care își serbează hramul în aceste zile.

După ce vor coborî de pe Ceahlău, pelerinii sunt așteptați la slujba Privegherii de la Mănăstirea Sihăstria, din județul Neamț, unde biserica nouă a acestei așezări monahale, închinată Sfintei Teodora de la Sihla, își serbează, mâine, hramul. Slujba Privegherii va fi săvârșită astăzi, de la ora 18:00, de un sobor de preoți și diaconi, iar mâine, Înalt Preasfințitul Teofan va oficia Sfânta Liturghie. ‘După ce pelerinii merg la hramurile celorlalte așezări monahale, ajung la Mănăstirea Sihăstria. Nădăjduim că pelerinii vor avea bucuria faptului că au ajuns într-un loc deosebit, iar noi suntem pregătiți să le oferim hrană și cazare’, a spus arhim. Victorin Oanele, starețul Mănăstirii Sihăstria.

Sărbătoare va fi, astăzi și mâine, și la Schitul Sihla al Mănăstirii Sihăstria, în apropierea căruia se află peștera Sfintei Cuvioase Teodora. Astăzi, de la ora 18:00, va fi săvârșită Privegherea în cinstea Sfintei Teodora, apoi soborul de preoți și mulțimea de credincioși vor merge în procesiune spre peștera sfintei.

Comentarii Facebook


Știri recente