Sărbătorile Sfântului Apostol Andrei

Municipiul Galați și întreaga Arhiepiscopie a Dunării de Jos se află în sărbătoare, întreaga lună noiembrie fiind dedicată Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul eparhiei și al întregului neam românesc. După cum informează „Ziarul Lumina”, anul acesta, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la alegerea Sfântului Andrei ca ocrotitor al Galațiului, sărbătoarea este încununată de aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Spiridon.

Sărbătorile religioase încep prin întâmpinarea raclei cu moaștele Sfântului Spiridon, astăzi la ora 15:00 pe strada Domnească, în fața Universității ‘Dunărea de Jos’, unde Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoțit de un sobor de preoți și diaconi și în prezența credincioșilor va întâmpina delegația din Grecia, condusă de Înalt Preasfințitul Nectarie de Kerkira (insula Corfu). Din fața universității se va pleca în procesiunea numită ‘Călători pe cărările sfinților’, spre Catedrala arhiepiscopală, unde sfintele moaște vor fi așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat pe esplanada catedralei, alături de raclele cu părticele din moaștele Sfântului Apostol Andrei, ale Sfântului Ierarh Nicolae și ale Sfântului Vasile cel Mare.

La ora 17:00, în cadrul Așezământului social filantropic ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Galați va avea loc un spectacol religios-artistic de binefacere, susținut în limbaj mimico-gestual, de persoane hipoacuzice de la Școala specială ‘P.P. Neveanu’. Duminică, credincioșii vor putea participa în Catedrala arhiepiscopală la slujba Sfintei Liturghii, care va fi urmată de slujba de Te Deum, prilejuită de deschiderea sărbătorilor Sfântului Apostol Andrei.

Evenimente culturale în cinstea Sfântului Andrei

Luni, 28 noiembrie, la Palatul episcopal din Galați va fi vernisată expoziția de fotografie ‘Lăcașuri sfinte, așezăminte și monumente bisericești la Dunărea de Jos’, iar în foaierul Teatrului Muzical ‘Nae Leonard’ va fi organizată o expoziție de icoane și cruci, realizate de elevii Secției patrimoniu de la Seminarul Teologic ‘Sfântul Apostol Andrei’ din Galați și de la alte seminare teologice din țară.

Elevii seminariști vor găzdui marți, 29 noiembrie, simpozionul științific ‘Tradiția în familie și școală – provocările modernismului’, cu participarea delegațiilor de la mai multe seminare teologice din țară și de la mai multe licee din Eparhia Dunării de Jos.

În aceeași zi, de la ora 14:00, în Sala ‘Episcop Chesarie Păunescu’ a Centrului Eparhial va avea loc programul cultural-filantropic ‘Studenții creștini – apostoli ai dreptei credințe’, iar de la ora 17:00, Teatrul Muzical ‘Nae Leonard’ va găzdui concertul de muzică bisericească ‘Toată suflarea să laude pe Domnul!’, cu participarea corurilor Seminarului Teologic ‘Sfântul Apostol Andrei’, a Liceului de Artă ‘Dimitrie Cuclin’ și a Departamentului Teologic al Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie din Galați și ale altor seminarii teologice din țară.

Preafericitul Daniel, invitat de onoare al sărbătorii

Seara va avea loc slujba de Priveghere închinată Sfântului Apostol Andrei, urmată de ‘Pelerinajul luminii’, închinat Sfântului Apostol Andrei, de la Catedrala arhiepiscopală la Biserica ‘Sfântul Andrei’ a Seminarului Teologic din Galați, organizat de studenții și seminariștii gălățeni.

Sfânta Liturghie din ziua Sfântului Apostol Andrei va fi oficiată în Catedrala arhiepiscopală din Galați de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de ierarhi greci și români, preoți și diaconi. După slujbă, la ora 12:00 va avea loc ceremonia de acordare a titlului de ‘Doctor Honoris Causa’ Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către Universitatea ‘Dunărea de Jos’ din Galați. În acest timp, bisericile și centrele sociale din municipiul Galați vor desfășura activități filantropice pentru persoanele aflate în dificultate din municipiul Galați, sub genericul ‘În căutarea celor triști și singuri’.

Luna Sfântului Andrei

Manifestările dedicate zilei de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei au început chiar de la începutul lunii, când a debutat concursul de cunoștințe religioase pentru școlile și liceele municipiului Galați, ‘Copilul, în familie și în Biserică’, care își va desemna câștigătorii chiar în ziua Apostolului românilor. În fiecare duminică seara au fost organizate conferințe și meditații duhovnicești cu tema ‘Sfântul Apostol Andrei – ocrotitorul municipiului Galați’, desfășurate în fiecare dintre parohiile și capelele municipiului Galați, iar elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Apostol Andrei’ au susținut o serie de colocvii și dezbateri la Colegiul Național ‘Mihail Kogălniceanu’ din Galați și în sala de festivități a seminarului teologic.

Manifestări dedicate prăznuirii Sfântului Apostol Andrei la Tomis

Ca în fiecare an, și Arhiepiscopia Tomisului organizează o serie de manifestări culturale dedicate prăznuirii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României. Astfel, luni, 28 noiembrie 2011, la ora 17:30, la Casa de cultură din municipiul Constanța este programat tradiționalul concert de colinde la care vor participa numeroase formații corale consacrate. Intrarea va fi liberă. Manifestările culturale vor continua joi, 1 decembrie, ora 19:00, la Teatrul Național de Operă și Balet ‘Oleg Danovski’ din Constanța, unde va avea loc premiera națională a spectacolului de operă ‘De la Betsaida la Patras prin anticul Tomis’. Spectacolul rememorează secvențe din viața Sfântului Apostol Andrei, precum: alegerea sa ca ucenic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, trimiterea Apostolilor la propovăduire și martiriul sfântului. Concertul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, cu sprijinul Orchestrei Teatrului Național de Operă și Balet ‘Oleg Danovski’, al corurilor reunite ale Arhiepiscopiei Tomisului, Corul Colegiului Național de Arte ‘Regina Maria’, Constanța, Corul profesoarelor de religie și Corul ‘Ecclesia’ al Primăriei Dorna Candrenilor. De asemenea, intrarea va fi liberă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Premianții concursului național catehetic au ajuns la București: „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat PS Varlaam

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a întâlnit vineri cu câștigătorii Concursului Național Catehetic. „Să rămâneți în suflet copii toată viața”, le-a urat în încheierea discursului Episcopul vicar patriarhal. Întâlnirea a avut loc la Centrul de Formare…