Sărbătorile religioase din luna Martie

A treia lună din anul calendaristic și a șaptea din anul bisericesc cuprinde pomenirea unor sfinți de seamă ai Bisericii, dar și sărbători care preced Învierea Domnului. Pe 9 martie, în Bisericile Ortodoxe se face pomenirea Sfinților 40 de mucenici din Sevastia. Soldați în slujba împăratului roman Licinius, aceștia au fost osândiți la moarte prin înghețare, pentru că nu au vrut să se închine idolilor. După tradiție, credincioșii aduc în această zi la biserică, spre binecuvântare, „mucenici”: colăcei în forma cifrei opt, copți la cuptor sau fierți, informează TRINITAS TV.

Pe 12 martie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie Dialogul sau Grigorie cel Mare. Acesta a trăit în secolul al VI-lea și a fost Episcop al Romei. Este cunoscut mai ales ca autor al Liturghiei darurilor mai înainte sfințite, care se oficiază în perioada Postului Mare. Tot în luna martie este și sărbătoarea închinată Maicii Domnului – Buna Vestire sau Blagoveștenia. Praznicul din 25 martie amintește de momentul în care Fecioara Maria a fost anunțată de Arhanghelul Gavriil că va primi în pântece și va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Biserica a rânduit pentru această sărbătoare dezlegare la pește. A doua zi, pe 26 martie, se face și cinstirea Sfântului Arhanghel Gavriil, precum și a Sfinților Mucenici Montanus, preotul, și soția sa, Maxima.

Pe 28 martie, cu o săptămână înaintea Sfintelor Paști, sărbătorim Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Și în ziua acestui praznic se face, pentru cei care postesc, dezlegare la pește.

În penultima zi a lunii, pe 30 martie, Biserica îl pomenește pe Cuviosul Ioan Scărarul. Sfântul a primit acest nume datorită scrierii „Scara dumnezeiescului urcuș”, un adevărat tratat de asceză, despre părăsirea păcatului și învățarea virtuților pentru a dobândi mântuirea.

Comentarii Facebook


Știri recente