Sărbătorile lunii septembrie

A noua lună din anul calendaristic și prima din anul bisericesc cuprinde sărbători importante, dar și pomenirea unor sfinți de seamă ai Bisericii noastre.

La 1 septembrie îl pomenim pe Cuviosul Dionisie Exiguul, Părintele erei creștine și al Dreptului bisericesc.

În ziua Înainteprăznuirii Nașterii Maicii Domnului, pe 7 septembrie, îi vom cinsti pe Cuvioșii Simeon și Amfilohie de la Pângărați, canonizați de Biserica Ortodoxă Română în martie 2008.

După cum informează TRINITAS TV, sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, prăznuită la 8 septembrie, este prima mare sărbătoare a anului bisericesc. Sfânta Fecioară Maria s-a născut în familia sfinților și drepților Ioachim și Ana, pomeniți a doua zi, pe 9 septembrie.

Un alt Sfânt român, Cuviosul Ioan de la Prislop, canonizat în anul 1992, este pomenit pe 13 septembrie.

Creștinii ortodocși sărbătoresc la 14 septembrie, Înălțarea Sfintei Cruci. Spre deosebire de alte praznice împărătești, Înălțarea Sfintei Cruci este zi însoțită de post, pentru că ne aducem aminte de pătimirile și moartea Mântuitorului.

La jumătatea lunii septembrie este pomenit Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș, ale cărui moaște se află în Catedrala mitropolitană din Timișoara.

Din anul 2003, la 22 septembrie, românii îl cinstesc în mod deosebit și pe Sfântul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănăstirea Brazi.

Spre sfârșitul lunii, la 26 septembrie, Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, iar pe 27 septembrie pe Sfântul Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești.

Comentarii Facebook


Știri recente