Sărbătorile lunii Octombrie

A doua lună de toamnă este una foarte bogată în sărbători importante pentru creștinii ortodocși în general și pentru biserica Ortodoxă Română în special, informează TRINITAS TV.

În prima zi de brumărel sărbătorim Acoperământul Maicii domnului și pe Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani, canonizați în anul 2008.

La jumătatea lunii, pe 14 octombrie, ortodocșii români o cinstesc pe Sfânta Cuvioasă Parascheva, ale cărei moaște se află la Catedrala mitropolitană din Iași. Cu această ocazie, milioane de oameni vin să se închine la racla cu cinstitele odoare și să participe la sărbătoarea ocrotitoarei Moldovei.

Pe 21 octombrie, în calendarul Bisericii noastre sunt pomeniți Sfinții Cuvioși Visarion și Sofronie, Sfântul Mucenic Oprea și Sfinții Preoți Mărturisitori Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, cinstiți în mod deosebit în Ardeal.

Bucureștiul se va afla în sărbătoare începând de pe 26 octombrie, din ziua pomenirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Pe 27 octombrie, în ziua pomenirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Capitalei României, la Catedrala patriarhală vor fi organizate evenimente speciale la care sunt așteptați, ca în fiecare an, mii de credincioși din toate colțurile țării. Pe toată durata manifestărilor dedicate pomenirii Cuviosului Dimitrie din Basarabi, moaștele Sfântului vor fi așezate spre închinare, în afara Catedralei patriarhale.

Pe 28 octombrie, ziua care încheie sărbătoarea de la București, este pomenit Sfântul Ierarh Iachint, primul mitropolit al Țării Românești.

Comentarii Facebook


Știri recente