Sărbătorile lunii Noiembrie

Luna care a început, noiembrie sau brumar, aduce pentru credincioșii ortodocși o serie de sărbători importante, informează TRINITAS TV. Prima mare sărbătoare va fi la începutul săptămânii viitoare. Pe 8 noiembrie, în toate lăcașurile de cult va fi prăznuit Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a fost prăznuită de Biserică începând cu secolul al V-lea. Ca semn de cinstire, Sfinții Voievozi sunt pictați pe ușile diaconești ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celalalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Raiului. De asemenea, în zilele noastre, tot în semn de prețuire, Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil, au fost aleși drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

Tot în noiembrie, pe 15, îl vom prăznui pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. Născut în anul 1722, în Ucraina, acesta a studiat în adolescență teologia la Kiev, intrând în viața monahală la vârsta de 19 ani. În 1763 a venit în Moldova, unde a condus obștile monahale de la Dragomirna, Secu și Neamț. Sfântul Paisie a încurajat traducerea din limba greacă a scrierilor patristice filocalice, în limbile română și slavonă. A trecut la Domnul în anul 1794, fiind canonizat de Biserica noastră în anul 1992.

O altă sărbătoare importantă a lunii este „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, pe 21 noiembrie. Aceasta amintește de ziua în care Sfinții Părinți Ioachim și Ana au dus-o pe Sfânta Fecioară Maria la Templul din Ierusalim. Această sărbătoare mai este numită în popor „Ovidenia”, „Vovidenia” sau „Obrejenia”.

Ultima mare sărbătoare a lunii, pe 30, este închinată ocrotitorului României, Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat. Fratele Sfântului Apostol Petru, Sfântul Apostol Andrei a fost primul dintre ucenicii Mântuitorului Iisus Hristos și care L-a însoțit pe drumurile Țării Sfinte, fiind martor al minunilor săvârșite. După Înălțarea Domnului la Cer, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ținuturile din jurul Mării Negre, inclusiv în Dobrogea de astăzi.

Tot în această lună va începe Postul Crăciunului. Prima zi a perioadei care ne pregătește pentru Slăvitul Praznic al Nașterii Domnului va fi luni, 15 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente