Sărbătorile lunii noiembrie

Luna care va începe mâine, noiembrie sau brumar, aduce pentru credincioșii ortodocși o serie de sărbători importante. Biserica Ortodoxă îi pomenește la 1 noiembrie pe Sfinții Doctori fără de arginți Cosma și Damian. Prima mare sărbătoare a celei de-a 11 luni a anului este pe 8 noiembrie – Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Ca sărbătoare a îngerilor, aceasta a fost prăznuită de Biserică începând cu secolul al V-lea. Ca semn de cinstire, Sfinții Voievozi sunt pictați pe ușile diaconești ale Sfântului Altar, unul purtând crini în mână, semn al Bunei Vestiri, iar celalalt o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Raiului. De asemenea, în zilele noastre, tot în semn de prețuire, Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil, au fost aleși drept patroni spirituali ai Jandarmeriei Române.

Tot în noiembrie, pe 15, îl vom prăznui pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. Născut în anul 1722, în Ucraina, acesta a studiat teologia la Kiev, intrând în viața monahală la vârsta de 19 ani. În 1763 a venit în Moldova, unde a condus obștile monahale de la Dragomirna, Secu și Neamț. Sfântul Paisie a încurajat traducerea din limba greacă a scrierilor patristice filocalice, în limbile română și slavonă. A trecut la Domnul în anul 1794, fiind canonizat de Biserica noastră în anul 1992.

O altă sărbătoare importantă a lunii este „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului”, pe 21 noiembrie. Aceasta amintește de ziua în care Sfinții Părinți Ioachim și Ana au dus-o pe Sfânta Fecioară Maria la Templul din Ierusalim. Această sărbătoare mai este numită în popor „Ovidenia”, „Vovidenia” sau „Obrejenia”.

Ultima mare sărbătoare a lunii, pe 30, este închinată ocrotitorului României, Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată, anul acesta, sărbătoare a creștinării poporului român și zi liberă. Tot pe 30 noiembrie, Biserica noastră face și pomenirea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei.

Luna aceasta va începe Postul Crăciunului. Prima zi a perioadei care ne pregătește pentru Slăvitul Praznic al Nașterii Domnului va fi joi, 15 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente