Sărbătorile Lunii Mai în Biserica Ortodoxă Română

Mai, luna florilor, este una bogată în sărbători importante pentru Biserica noastră. Pe 13 mai este „Înălțarea Domnului”, zi consacrată și pomenirii eroilor. Pe 21 mai sunt pomeniți Sfinții Constantin și mama sa Elena, împărații în timpul cărora creștinismul devine religie oficială a Imperiului Roman.

Românii îi cinstesc cu multă dragoste și evlavie, mărturii fiind numărul mare de credincioșii care le poartă numele, precum și numeroasele Biserici care îi au ca ocrotitori, informează TRINITAS TV.

Catedrala Patriarhală din București îmbracă haină de sărbătoare în fiecare an, pe 21 mai, atunci când își sărbătorește hramul istoric. Mii de credincioși urcă în această zi Dealul Mitropoliei pentru a se închina la racla cu părticele din sfintele lor moaște care se păstrează în Catedrală.

La numai 2 zile de la sărbătoarea Sfinților Împărați, pe 23 mai, sunt Rusaliile, unul din cele mai mari praznice ale creștinătății. Numită și Cincizecimea, întrucât este prăznuită în fiecare an la cincizeci de zile după Sfintele Paști, această sărbătoare este una de referință pentru întreg anul bisericesc, după ea numărându-se toate duminicile Octoihului.

Următoarea zi, luni, 24 mai, este închinată Sfintei Treimi. Centrul de presă „BASILICA” al Patriarhiei Române își va sărbători, cu acest prilej, hramul.

Din 2008, prima și a doua zi de Rusalii sunt, prin lege, zile de odihnă. În ultima zi a lunii, pe 31 mai, creștinii ortodocși încep Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Comentarii Facebook


Știri recente