Sărbătorile lunii iulie în Biserica Ortodoxă Română

Deși luna iulie nu este atât de bogată în sărbători mari, în calendarul Bisericii noastre sunt consemnați mai mulți sfinți la care românii ortodocși au mare evlavie.

Zilele trecute i-am pomenit pe Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți și pe Sfântul voievod Ștefan cel Mare. Săptămâna viitoare, joi, 8 iulie, Biserica Ortodoxă Română îi va cinsti pe Sfinții Mucenici Epictet și Astion ale căror moaște, cele mai vechi descoperite pe teritoriul țării noastre, se află la Mănăstirea Halmyris din județul Tulcea, informează TRINITAS TV.

Pe 18 iulie, în Duminica Sfinților Părinți de la sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, ortodocșii români îl pomenesc pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum.

Cea mai mare sărbătoare a lunii iulie este pomenirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, marele profet al Vechiului Testament, prilej cu care numeroase Biserici din țară își vor serba hramul.

Ziua următoare, pe 21 iulie, sunt cinstiți Sfinții Cuvioși Rafael și Partenie de la Agapia.

Spre finalul lunii, în ziua de 26 iulie, va fi prilej de sărbătoare pentru credincioșii ortodocși din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, cu ocazia pomenirii Sfântului Cuvios Ioanichie de la Muscel.

Pe 27 iulie este pomenit Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, ocrotitorul multor capele din cadrul instituțiilor sanitare din românia dar și al unor biserici parohiale și de mănăstire.

În ultima zi a lunii creștinii ortodocși lasă sec pentru Postul Adormirii Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente