Sărbătorile lunii februarie

A doua lună a anului cuprinde sărbători importante, dar totodată, se face și pomenirea unor sfinți de seamă ai Bisericii Ortodoxe.

A doua zi după Praznicul împărătesc al „Întâmpinării Domnului”, Biserica face pomenirea, pe 3 februarie, a celor care au luat parte la acest eveniment, Dreptul Simeon și Sfânta Proorociță Ana.

Joi, pe 10 februarie, Biserica prăznuiește pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie.

În a 13-a zi a acestei luni, în calendarul bisericesc începe perioada Triodului. Numită și perioada prepascală, Triodul precede perioada Penticostarului – cele opt săptămâni de la Paști și urmează perioadei celei mai lungi, a Octoihului. Este o perioadă specială de pregătire, de pocăință pentru întâmpinarea celei mai mari sărbători creștine, Învierea Domnului. Zilele de miercuri si vineri din prima săptămână a Triodului sunt zile cu harți, în care nu se postește. Astfel, în zilele de 16 și 18 februarie Biserica a rânduit să fie permis consumul alimentelor și al mâncărurilor „de dulce”.

La 26 februarie, în Sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor adormiți în dreapta credință, după cum ne informează TRINITAS TV. Această pomenire generală a celor morți poartă numele de „Moșii de iarnă”.

Luna februarie se încheie cu pomenirea a doi sfinți străromâni. La 28 februarie Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat generalizarea cultului celor doi sfinți în ședința din 20 iunie 1992, cu dată de prăznuire la 29 februarie, iar când nu sunt ani bisecți, la 28 februarie.

Comentarii Facebook


Știri recente