Sărbătorile lunii februarie

A doua lună a anului cuprinde sărbători importante, dar totodată, se face și pomenirea unor sfinți de seamă ai Bisericii Ortodoxe.

După cum informează TRINITAS TV, la 2 februarie Biserica prăznuiește „Întâmpinarea Domnului”. A doua zi după acest Praznic Împărătesc, Biserica face pomenirea celor care au luat parte la acest eveniment, Dreptul Simeon și Sfânta Proorociță Ana.

În a 5-a zi a acestei luni, în calendarul bisericesc începe perioada Triodului. Numită și perioada prepascală, Triodul precede perioada Penticostarului – cele opt săptămâni de la Paști și urmează perioadei celei mai lungi, a Octoihului. Este un interval de timp pentru pregatire, de pocăință pentru întampinarea celei mai mari sărbători creștine, Învierea Domnului. Zilele de miercuri si vineri din prima săptămână a Triodului sunt zile cu harți, în care nu se postește.

Miercuri, 8 februarie, îl cinstim pe Sfântul Mare Mucenic Teodor Stratilat, iar două zile mai târziu, pe Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie. La 18 februarie, în Sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea celor adormiți în dreapta credință. Această pomenire generală a celor morți poartă numele de „Moșii de iarnă”.

Sfântul Sfințit Mucenic Policarp, Episcopul Smirnei, este pomenit la 23 februarie.

În a 26-a zi a lunii, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, creștinii ortodocși lasă sec pentru Postul Sfintelor Paști. Postul începe, anul acesta, pe 27 februarie și se termină pe 15 aprilie.

Luna februarie se încheie cu pomenirea a doi sfinți străromâni. La 29 februarie Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții Cuvioși Ioan Casian Romanul și Gherman din Dobrogea. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat generalizarea cultului celor doi sfinți în anul 1992, cu dată de prăznuire la 29 februarie, iar când nu sunt ani bisecți, la 28 februarie.

Comentarii Facebook


Știri recente