Sărbătoarea Unirii Principatelor Române la Iași

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită ieri, 24 ianuarie 2012, la Iași de mii de persoane din Iași, dar și din alte județe ale Moldovei. În biserica Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru înfăptuitorii Unirii.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, Piața Unirii din Iași a fost pentru o zi locul de întâlnire pentru oamenii care au dorit să retrăiască momentul istoric petrecut la Iași în urmă cu 153 de ani. La manifestările dedicate Unirii Principatelor Române din 1859 au participat oficialități centrale și locale, oameni de cultură, reprezentanți ai Bisericii, ai Armatei Române, dar și aproximativ 5.000 de persoane. Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit o slujbă de Te Deum. Pornind de la un verset al psalmistului David, ‘unde este unire, acolo a poruncit Domnul binecuvântarea și viața până în veac’ (Psalmi 132-3), Înalt Preasfinția Sa a subliniat importanța zilei de 24 ianuarie. ‘Împăratul David a înțeles că numai unde este unire poate fi viață adevărată și binecuvântare de la Dumnezeu. Anul de grație 1859 a fost unul al unirii, al vieții și al binecuvântării. Românii s-au unit și prin aceasta au simțit că trăiesc cu adevărat și sunt adumbriți de binecuvântarea lui Dumnezeu. Anul 2012 este foarte important pentru noi. În acest an suntem chemați să ne aducem aminte de cel mai trist, prin consecințele sale, moment din istoria neamului românesc. Acum 200 de ani, Moldova a fost sfârtecată în două, jumătate din ea fiind înstrăinată. Se cuvine să ne aducem aminte de acest moment atât de trist din istoria neamului românesc. Să ne dăruiască Dumnezeu putere să ascultăm glasul lui, să fim receptivi la glasul conștiinței din noi. Să încercăm, fiecare din poziția pe care o are, să transformăm acest an în unul de unire, de viață și de binecuvântare’, a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan. În continuare au susținut discursuri primarul municipiului Iași, Gheorghe Nichita, și prefectul județului Iași, Dragomir Tomaseschi, apoi s-au depus coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. A urmat defilarea gărzii de onoare, iar la final, potrivit tradiției, cei prezenți s-au prins în Hora Unirii.

Slujbă de pomenire la Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit, în biserica Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași, o slujbă de Parastas pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza și pentru înfăptuitorii unirii. La pomenirea primului domnitor al Principatelor Unite, ale cărui oseminte se află în biserica Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’, au participat autorități centrale și locale. La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a remarcat că pentru a dăinui, o țară are nevoie, printre multe altele, de trei lucruri fundamentale: pământ, cultură și credință. ‘Pământul așază pâinea cea de toate zilele pe masa pruncilor fiilor unui neam. Cultura hrănește mintea, iar credința adapă cu apa cea vie sufletul și inima. O țară fără pământ, cultură și credință nu există. O țară, pentru a exista, are nevoie de oameni care să lupte pentru pământ, care să lumineze mintea fiilor și fiicelor acelui neam, care să ctitorească mănăstiri și biserici. În biserica acestei mănăstiri se află rămășițele pământești ale voievodului Vasile Lupu, ctitor de lăcașuri sfinte, ale voievodului Dimitrie Cantemir, ctitor de cultură, și ale domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a luptat pentru pământul țării. Dumnezeu să-i odihnească în pace, să le ierte păcatele lor și ale celor care au luptat împreună cu ei pentru pământ, cultură și credință. Să ne dăruiască Dumnezeu dragoste față de acest pământ. Să ne dăruiască Dumnezeu putere ca poporul să fie luminat prin cultură aleasă și educație de seamă. Să ne dăruiască Dumnezeu putere să rămânem deschiși spre dimensiunea credinței’, a afirmat Arhipăstorul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Peste 1000 de persoane din Bârlad au participat ieri la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române. După cum ne-a relatat pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad, în fața statuii domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Iași a fost oficiată o slujbă de pomenire. ‘La acest eveniment au participat, pe lângă simpli bârlădeni, elevi de la școlile din oraș, cadre militare și autorități locale. S-a oficiat slujba Parastasului pentru domnitorul Alexandru Ioan Cuza, pentru soția sa, Elena Doamna, și pentru făptuitorii unirii’, a spus pr. protopop Vasile Lăiu.

Momentul Unirii Principatelor, evocat la Botoșani

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Gheorghe’ din Botoșani a avut loc ieri o activitate dedicată Unirii Principatelor Române. Prof. de istorie Râznic Marius, de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Botoșani, a descris contextul istoric și politic care a favorizat realizarea Unirii Principatelor Moldova și Țara Românească. În același timp, pr. prof. Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Botoșani, a vorbit despre contribuția clericilor botoșăneni la Marea Unire din 1859. Pr. prof. Grigore Diaconu i-a îndemnat pe elevii seminariști să nu-și uite niciodată strămoșii, patria și limba ‘deoarece toate acestea dau fiecărui om conștiința de sine, conștiința apartenenței la un popor’. Corul seminarului, dirijat de pr. prof. Constantin Zăiceanu, a interpretat câteva piese patriotice dedicate acestui moment.

Comentarii Facebook


Știri recente