Sărbătoarea Unirii la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la împlinirea a 152 de ani de la Unirea Pricipatelor Române (24 ianuarie 1859), elevii și cadrele didactice de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au pregătit un program omagial în cinstea acestui fericit eveniment din istoria poporului român, informează Pr. prof. Alin Sonea.

Sărbătoarea a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Paraclisul cu hramul „Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului” din cadrul Liceului, după care s-a săvârșit slujba Te-Deum-ului la sărbătorile comemorative.

La evenimentul desfășurat apoi în sala „Comenius” a Liceului au luat parte elevi ai școlii, profesori din cadrul Catedrei de Istorie și de Teologie și conducerea instituției de învățământ.

Programul a surprins câteva momente importante. În prima parte a fost evocat momentul unirii printr-un discurs susținut de profesorul de istorie Alin Oros.

Elevul Alexandru Carțiș din clasa a X-a, a creionat câteva date biografice despre domnitorul Alexandru Ioan Cuza și despre contextul politic internațional care a permis realizarea Unirii de la 1859.

A urmat un recital de poezie din Vasile Alecsandri, despre Cuza-Vodă, susținut de câteva eleve din clasele a VI-a, a VIII-a și a X-a.

Elevii clasei a VIII-a B au dat viață câtorva personaje de pe scena politică românească, ce au avut un rol important în alegerea aceluiași domnitor atât în Moldova, cât și în Țara Românească, în persoana lui Alexandru Ioan Cuza, într-o scenetă istorică care a urmărit să surprindă atmosfera momentului istoric omagiat.

Din program nu a lipsit Hora Unirii, cântată de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului, dirijat de părintele arhid. prof. Ștefan Lakatos, horă în care, în curtea școlii, s-au prins profesorii și elevii participanți la evocarea acestui măreț moment din istoria națională.

Comentarii Facebook


Știri recente