Sărbătoarea Unirii la Liceul Teologic Ortodox din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la împlinirea a 153 de ani de la Unirea Pricipatelor Române (24 ianuarie 1859), elevii Liceului Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea au pregătit un program artistic, care a evocat acest fericit eveniment din istoria poporului român, după cum ne informează Pr. prof. Alin Sonea.

Sărbătoarea a început cu săvârșirea slujbei Te-Deum-ului în Paraclisul cu hramul „Sfântul Apostol Iacov, ruda Domnului” din cadrul Liceului.

La evenimentul desfășurat în sala Comenius a Liceului au luat parte elevi ai școlii, profesori din cadrul Catedrei de Istorie și de Teologie, în frunte cu directorii instituției de învățământ.

Programul a surprins câteva momente importante. În prima parte a fost evocat momentul unirii printr-un discurs susținut de profesorul de istorie Alin Oros, care a subliniat faptul că Unirea Munteniei cu Moldova la 24 ianuarie 1859, sub sceptrul lui Alexandru Ioan Cuza a constituit un act istoric epocal, întărind temelia unității naționale și pregătind Marea Unire din 1918.

A urmat un recital de poezie din Vasile Alecsandri, despre Cuza-Vodă, și o prezentare de planșe tematice specifice momentului, planșe realizate de echipe de elevi, planșe tematice ce au fost expuse mai apoi pe holurile instituției de învățământ, pentru a putea fi văzute de toți profesorii și elevii liceului.

Din program nu a lipsit Hora Unirii, cântată de Corul „Diacon Nicolae Firu” al Liceului, horă la care au dat mâna profesorii și elevii participanți la evocarea acestui măreț moment din istoria națională.

Este o cinste națională faptul că unitatea statală a României Moderne, stabilită la 24 ianuarie 1859 și desăvârșită la 1 decembrie 1918, are ca bază de neclintit unitatea spirituală de neam, de limbă și de credință, căreia creștinismul ortodox românesc i-a dat conștiință națională, vie și activă, în cadrul Bisericii noastre străbune de aproape 2000 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente