Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi la Iași

Catedrala mitropolitană din Iași a fost arhiplină astăzi, în Duminica a 32-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă i-a cinstit pe Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Corneliu, Episcopul Hușilor, PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și de PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurați de un sobor de preoți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al. I. Cuza” din Iași și de la Catedrala mitropolitană din Iași. În cadrul slujbei tânărul Alexandru Burac, profesor de Religie la Liceul de Informatică din Iași, a fost hirotonit diacon, după cum ne informează doxologia.ro.

Legătura dintre Sfinții Trei Ierarhi și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași

La finalul slujbei pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași, a remarcat faptul că sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi este importantă pentru cei care slujesc învățământul teologic ortodox. „Sfinții Trei Ierarhi sunt importanți pentru studenții din facultățile și din seminariile teologice prin faptul că ei ne învață care este adevărata teologie și cum se trăiește ea. Adevărata teologie rămâne actuală peste veacuri. Așa se face că noi astăzi citim și îi cităm în lucrările și în misiunea noastră pe Sfinții Trei Ierarhi. Studierea teologiei înseamnă pentru noi, astăzi, o cale mai intensă de a ne apropia de Dumnezeu și de a-I sluji”, a apreciat pr. prof. dr. Viorel Sava. Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit despre legătura dintre Sfinții Trei Ierarhi și Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași. „Adesea, în rugăciunile noastre, ne rugăm lui Dumnezeu să ne trimită chipuri de pocăință. Avem nevoie să ne raportăm la cei care au experimentat aceeași viața prin care trecem și noi. Dacă avem modele pentru viața noastră, avem modele și pentru așezămintele noastre bisericești. Sfinții Trei Ierarhi sunt patronii școlilor de teologie din Biserica dreptslăvitoare. Îi avem pe cei trei sfinți ca și chipuri de pocăință. Un om care nu experimentează Taina Pocăinței nu poate deveni mare teolog, mare liturg. Sfinții Trei Ierarhi sunt modele de cunoaștere a cuvântului lui Dumnezeu și de predicatori. Mandatul facultății de teologie este acela de a asimila credința care vine din auz, astfel încât studenții să ajungă la cunoașterea lui Dumnezeu, precum este El în veșnicia Lui”, a amintit IPS Părinte Teofan.

Bogăția nedreaptă, obstacol spre împărăția cerurilor

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Corneliu a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificațiile pericopei evaghelice din Duminica a 32-a după Rusalii. „Zaheu a dorit să vadă cine este Iisus, de care a auzit că tocmai trece prin oraș. Dar nu putea pentru că Mântuitorului Iisus Hristos era înconjurat de o mare mulțime de oameni. Curiozitatea i-a trezit dorința și mai mare de a-L vedea. A urcat într-un arbore, căci pe acolo Mântuitorul avea drumul Său în cetatea Ierihonului. Ajungând, Domnul a privit spre Zaheu și, ca Cel care cunoaște gândurile noastre ascunse, dorințele și sentimentele noastre, l-a chemat pe nume. Zaheu a coborât din copac, bucurându-se nespus de mult că Mântuitorul lumii intră în casa sa. Faptul că Domnul intră în casa lui Zaheu a stârnit reacția celui care l-a găzduit, acesta făcând o mărturisire publică, directă și nemijlocită: <>. Deci un om care doar L-a privit pe Dumnezeu, și-a revenit asupra propriei stări firești, pentru că trăise în nedreptate și pentru că luase partea celor mulți și își făcuse averi fabuloase, care însă nu-l mulțumeau. Când a venit Izvorul Vieții, Zaheu și-a revenit la starea lui firească, a mărturisit că a făcut nedreptate și că vrea să-și ispășească această nedreptate. Gestul lui Zaheu descoperă dorința de întoarcere către Dumnezeu a unui suflet chinuit, neîmplinit, zbuciumat și aflat mereu în cautare de a fi mulțumit. Bogăția nedreaptă este un mare obstacol în calea intrării în împărăția Domnului. Zaheu, spre deosebire de alți bogați, dar asemeni multor vameși desconsiderați și tratați ca păcătoși de conaționalii lor, nu s-a rușinat de propriile nedreptăți, ci le-a mărturisit. Totodată, a dorit să se îndrepte, să scape de ele și de aceea a compensat nedreptatea cu mila lui, dăruind jumătate din averea lui sărăcilor”, a spus Episcopul Hușilor, care a continuat predica prin a face referire la sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi.

Sfinții Trei Ierarhi, „exemplu al dăruirii și al dragostei”

„Sfinții Trei Ierarhi, ca nimeni alții, au înțeles cel mai mult ce înseamnă să împartă averea lor, să o dea săracilor și apoi să-L urmeze pe Hristos. Sfântul Vasile cel Mare a împărțit averea care i se cuvinea ca moștenire săracilor și și-a închinat toată viața Mântuitorului. Din averea părinților lui a întemeiat spitale și s-a apropiat de fiecare suflet uitat și părăsit, singur și străin, bolnav și nefericit. Viața lui a fost pusă în slujba și spre folosul celor sărmani. Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur, cu nimic mai prejos decât cel dintâi, și-au închinat viața Bisericii și au slujit-o cu toată puterea lor. Au refuzat de bună voie o viață confortabilă și ușoară și au ales să poarte crucea Mântuitorului prin viața lor, prin scrierile lor, dar mai ales prin puterea credinței lor. Cei trei sunt exemplu al dăruirii și al dragostei cu care l-au slujit pe Mântuitorul, Biserica și semenii lui. Datoria noastră este de a-l urma pe Zaheu și a deveni purtătorii bucuriei cerești”, a adăugat PS Corneliu.

Comentarii Facebook


Știri recente