Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi în Moldova

Biserica noastră îi sărbătorește luni, 30 ianuarie, pe Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan. Cei trei sfinți, care ocrotesc școlile teologice, vor fi serbați în mod deosebit în mai multe biserici din Mitropolia Moldovei și Bucovinei. IPS Teofan va oficia mâine seară slujba Privegherii la Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași.

Manifestările religios-educaționale dedicate Sfinților Trei Ierarhi au început ieri la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Iași. După cum a relatat pr. prof. Dragoș Bahrim, directorul seminarului, ieri a fost organizat concursul interdisciplinar pentru clasele a IX-a: fizică, chimie, informatică, biologie, care a fost urmat de sesiunea de comunicări științifice ale profesorilor și elevilor. În același timp, Catedra de limbă și comunicare a organizat un concurs de recitare. Mâine seară, în Paraclisul ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din incinta Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Iași, va fi oficiată slujba Privegherii, iar luni dimineață se va săvârși Sfânta Liturghie, informează Ziarul Lumina.

Ocrotitorii școlilor teologice vor fi cinstiți în mod deosebit și la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Gheorghe’ din Botoșani. Mâine, de la ora 17:00, la Biserica ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din Botoșani va fi oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia de către un sobor de preoți profesori ai seminarului și de slujitori ai sfintelor altare care au absolvit această școală. După cum ne-a relatat pr. prof. Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Botoșani, răspunsurile la strană vor fi date de elevii seminariști. La finalul slujbei, pr. prof. Visarion Vizitiu va vorbi despre importanța operelor teologice ale Sfinților Trei Ierarhi pentru viața și pregătirea viitorilor preoți, iar pr. prof. Partenie Apostoaie va susține o prelegere despre importanța liturgică a operelor și vieții celor trei mari ierarhi. Luni, 30 ianuarie, la Biserica ‘Sfânta Parascheva’ se va oficia Sfânta Liturghie la care vor participa cadrele didactice și elevii seminarului.

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va oficia luni dimineață Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman. La această slujbă vor participa profesorii și elevii de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Gheorghe’ din Roman.

Studenții de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Dumitru Stăniloae’ din Iași vor participa luni la Sfânta Liturghie care va fi oficiată la Catedrala mitropolitană din Iași de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

Sfinții Trei Ierarhi, cinstiți în Cetatea Sucevei

Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, va oficia mâine seară slujba Privegherii la Mănăstirea ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași. După cum ne-a relatat arhim. Nichifor Horia, starețul acestei așezări monahale, care este și exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor, slujba va începe la ora 17:30. Luni dimineață, programul liturgic va continua, de la ora 7:30, cu slujba Ceasurilor și Acatistul Sfinților Trei Ierarhi. De la ora 9:30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie de către un sobor de preoți de la mănăstirile din județul Iași. Reamintim că în biserica Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ există o părticică din moaștele Sfântului Vasile cel Mare care a fost donată de patriarhul Macarie al Antiohiei, la nouă ani după ce domnitorul Vasile Lupu a adus moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva la Iași.

Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Suceava își cinstește luni ocrotitorii. Mâine seară, de la ora 18:00, slujba Vecerniei unită cu Litia va fi săvârșită de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. După cum ne-a relatat pr. paroh Dragoș Buta, care este și consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la finalul slujbei credincioșii din parohie vor pregăti o agapă creștină. Luni dimineață, de la ora 8:00, se va oficia slujba Utreniei, apoi se va citi Acatistul Sfinților Trei Ierarhi. De la ora 10:00 va fi săvârșită Sfânta Liturghie, care va fi urmată de slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și donatorii acestui sfânt lăcaș.

O nouă biserică în parohia Poiana Largului – Lunca

Luni va fi sărbătoare la Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Bacău. Sfântul lăcaș, aflat în zona de nord a orașului Bacău, a fost ridicat între anii 2000-2006, sub coordonarea părintelui paroh Vasile Sârcu. Credincioșii din Buhuși sunt așteptați pe 30 ianuarie la hramul Bisericii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Buhuși. Mâine seară, de la ora 16:00, va fi săvârșită Vecernia unită cu Litia și se va face pomenirea pentru cei adormiți. După cum ne-a relatat pr. Florin Pelin, slujitor la acest sfânt lăcaș, luni dimineață, programul liturgic va continua cu Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie și pomenirea ctitorilor. La final se va organiza o agapă frățească. Tot luni își va serba hramul parohia ‘Sfinții Trei Ierarhi’ – parohia Poiana Largului – Lunca, Protopopiatul Ceahlău. Biserica acestei parohii a ars în urmă cu un an în urma unui incendiu. După cum ne-a relatat pr. paroh Mihai Ursache, anul acesta vor fi demarate lucrările de reconstrucție a bisericii din zid.

În ziua sărbătoririi Sfinților Trei Ierarhi, biserica veche a parohiei Muntenii de Jos, Protopopiatul Vaslui, își va serba hramul.

Comentarii Facebook


Știri recente