Sărbătoarea Sfinților Mucenici Serghie și Vah a adunat sute de oameni la Craiova

Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova i-a sărbătorit pe Sfinții Mucenici Serghie și Vah, ale căror sfinte moaște le găzduiește, informează cotidianul Ziarul Lumina. Preasfințitul Gurie Gorjeanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei, a săvârșit, marți seara, 6 octombrie 2009, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, slujba Vecerniei unită cu Litia și cu Acatistul celor doi sfinți. După săvârșirea slujbei Acatistului, racla în care se află moaștele Sfinților Serghie și Vah a fost purtată în procesiune în jurul Catedralei mitropolitane. Ieri dimineața, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de clerici slujitori, a săvârșit Sfânta Liturghie în cinstea hramului celor doi sfinți. Sute de credincioși s-au putut închina la cinstitele moaște, racla fiind deschisă de marți seara, de la slujba Vecerniei.

După ce a descris viața și chinurile celor doi sfinți, Mitropolitul Olteniei a subliniat simbolul și rolul jertfei în viața fiecărui creștin: „Psalmistul David spune într-unul din psalmii săi: „Ne-ai făcut ca pe niște oi de junghiere. În fiecare zi ne jertfim și ne jertfești ca să fim bineplăcuți Ție”. Într-adevăr, noi, credincioșii, care ne-am botezat în numele Mântuitorului Hristos, în fiecare moment suntem chemați ca să detașăm de la viața noastră obișnuită părțile negative, lucrurile rele și să desfacem chipul frumos al sufletului nostru, acela care a fost zidit, alcătuit după chipul Mântuitorului Iisus Hristos. Osteneala aceasta este o jertfă permanentă a noastră, o preocupare perpetuă pentru a ajunge la strălucirea împărăției lui Dumnezeu, căci prin nevoință noi creștem și urcăm din treaptă în treaptă ca să ajungem să fim cuprinși de lumina împărăției Mântuitorului, adică să ne împărtășim de lumina slavei cerești. În felul acesta ne rugăm să strălucească lumina slavei lui Dumnezeu peste chipurile noastre, peste întreaga noastră ființă, pentru a ne arăta permanent străluciți și locuiți de puterea Sfântului Duh”.

În continuarea cuvântului său, Înaltpreasfințitul Irineu a vorbit despre conlucrarea liberă a fiecăruia cu harul Duhului Sfânt, dând exemplu pe cei doi mucenici: „Din Evanghelia de astăzi am înțeles că nu trebuie să ne îngrijim de ce vom răspunde atunci când vom fi batjocoriți de oamenii răi, pentru că ne va da Duhul ce trebuie să grăim. Este adevărat că ori de câte ori ne punem nădejdea în Dumnezeu ne vine o putere cerească din afara noastră, pentru că Dumnezeu nu lucrează în afara voinței noastre. Dacă voim, luăm curaj de la Dumnezeu pentru că El este prezent în viața noastră, pentru că El spune că: „va fi cu noi până la sfârșitul veacurilor”. Am putea să spunem că ucenicul, nevoitorul de astăzi, este permanent asistat, supravegheat și întărit de puterea Duhului Sfânt care lucrează întotdeauna lucruri minunate în viața noastră”.

Capetele celor doi sfinți au fost aduse în țara noastră de către domnitorul Neagoe Basarab și depuse la Mănăstirea Curtea de Argeș. Raclele sfintelor moaște au fost făcute din porunca arhierească a episcopului Iosif de Argeș, cu sprijinul creștinilor binevoitori din orașul Pitești, în anul 1867, ca semn de recunoștință pentru binefacerile primite prin ale lor sfinte rugăciuni. În anul 1949, la 25 octombrie, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfintele moaște au fost aduse la Craiova și depuse în Catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, în timpul Înaltpreasfințitului Firmilian, mitropolitul Olteniei.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, Mitropolitul Irineu a participat, ieri, 7 octombrie a.c., la întrunirea națională a preoților militari, care a avut loc la Hotelul Militar din Craiova, de față fiind prezenți peste șaptezeci de slujitori din toate structurile militare din țară. La finalul întâlnirii, preoții au oferit Mitropolitului Olteniei, în semn de aleasă prețuire, o diplomă de onoare.

Menționăm că întrunirea, care a început oficial pe 6 octombrie, își propune să ofere soluții problemelor de pastorație specifice unităților și altor locații unde preoții militari își desfășoară activitatea. Este vorba despre activități care se desfășoară în teatrele de operații, în unitățile operaționalizate, în școlile care reprezintă învățământul militar românesc universitar și preuniversitar.

Comentarii Facebook


Știri recente