Sărbătoarea Sfinților Mărturisitori Ardeleni: Stâlpii Ortodoxiei în Ardeal

Sărbătoarea Sfinților Ardeleni, așa cum este cunoscută ziua de cinstire a mărturisitorilor Visarion, Sofronie, Oprea Miclăuș, preoții Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel, a fost un adevărat praznic pentru credincioșii din Sibiu și din Mărginimea Sibiului, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Slujbele religioase oficiate la Sibiu și la Săliște au fost încununate de momente artistice, procesiuni religioase și concerte de muzică religioasă și cântece patriotice.

Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Andrei Șaguna’ din Sibiu, împreună cu membrii Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România (ASCOR) filiala Sibiu, cu studenți ai Academiei Forțelor Terestre ‘Nicolae Bălcescu’ și cu elevi ai Colegiului Național ‘Octavian Goga’, membri ai Asociației Tinerilor Sibieni, au organizat, la această sărbătoare, mai multe manifestări cu caracter religios și culturale.

Astfel, tinerii ortodocși au participat la slujbele Vecerniei și Litiei oficiate miercuri, 20 octombrie, la Catedrala mitropolitană din Sibiu, de un sobor de preoți și diaconi condus de Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. O mare parte dintre studenți au îmbrăcat costumul popular și au susținut, la final, un recital de cântece naționale. După slujba Litiei, PS Andrei Făgărășanul a sfințit o icoană pe sticlă a Sfinților Ardeleni, care a fost dăruită Bisericii ‘Înălțarea Domnului’ și ‘Sfântul Mucenic Oprea’ din Săliște, unde studenții și membrii ASCOR Sibiu au fost prezenți ieri, 21 octombrie, în ziua sărbătorii, pentru a participa la Sfânta Liturghie.

Stâlpii Ortodoxiei în Ardeal

Cuvântul de învățătură, de la finalul Vecerniei, a fost rostit de arhid. prof. dr. Ioan Ică jr, care a expus viața, martiriul și importanța acestor sfinți din Mărginimea Sibiului pentru istoria Bisericii Ortodoxe din Ardeal. ‘Acum 300 de ani s-a ivit în Ardeal pericolul unei robiri mai subtile, mai perfide, care a încercat să le răpească românilor și sufletul lor creștin ortodox și să-i mute la Biserica stăpânitorilor. Pe lângă robia de atâtea secole, li s-a luat, pentru 60 de ani, și episcopii și preoții, iar poporul a rămas fără îndrumători duhovnicești. Românii ortodocși n-au vrut să primească preoții altei credințe și au înmormântat bătrânii fără preot, au botezat copii prin moașe, iar slujbele religioase se oficiau clandestin, cu preoți ortodocși care acceptau să meargă peste munți la București sau la Iași pentru a fi hirotoniți de episcopi ortodocși români. Timp de peste 60 de ani, s-a încercat să li se smulgă românilor Biserica și n-au reușit acest lucru datorită mărturiei ortodoxe și jertfelniciei acestor cinci bărbați pe care îi prăznuim. Dacă nu ne-am prăbușit ca Ortodoxie și ca neam, în Transilvania, este datorită mărturiei acestora. O parte dintre ei au plătit un preț cumplit pentru această mărturie. Mergând de trei ori la Viena să ceară un episcop ortodox pentru Ardeal, sau să li se dea voie să meargă în Țara Românească sau Moldova, ciobanul Oprea Miclăuș împreună cu cei doi preoți au fost arestați de împărăteasa Maria Theresa și puși în cea mai cumplită temniță a imperiului, la Kufstein, alături de ieromonahul Visarion Sarai. Acolo au stat peste 30 de ani’, a spus arhid. prof. dr. Ioan Ică jr.

După cuvântul de învățătură, Preasfințitul Andrei Făgărășanul a transmis mesajul și binecuvântarea Înalt Preasfințitului Mitropolit Laurențiu. A urmat un concert de muzică religioasă susținut de corul ‘Ceadonia’ al Casei de Cultură din Sibiu și un program artistic susținut de membrii ASCOR Sibiu, în cadrul căruia s-au intonat imnul național și cântece naționale.

‘Demnitate spirituală și națională’

Sărbătoarea Sfinților Ardeleni a continuat, la Sibiu, cu Sfânta Liturghie oficiată în ziua de prăznuire a sfinților, la Catedrala mitropolitană, de Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Au participat studenții Facultății de Teologie din Sibiu, studenți ai Academiei Militare din oraș, dar și un număr mare de credincioși. Cuvântul de învățătură a fost rostit de arhid. prof. dr. Ioan Ică jr, care a vorbit credincioșilor despre sărbătoarea celor cinci mărturisitori ardeleni, despre viața și faptele lor, adevărate pilde pentru orice creștin din zilele noastre.

La final, Înaltpreasfințitul Laurențiu s-a adresat celor prezenți și a subliniat importanța sărbătorii pentru întregul neam românesc. ‘Catedrala din Sibiu este altarul la care veșnic ne rugăm pentru cei ce au căzut pentru apărarea credinței, cu atât mai mult pentru cei ce s-au jertfit în apropierea noastră, la Mărginimea Sibiului. Am pomenit astăzi pe cei doi preoți, Ioan din Galeș și Moise Măcinic din Sibiel și pe Visarion Sarai, Sofronie de la Cioara și pe Oprea Miclăuș din Săliște. Este un moment de mare demnitate spirituală și națională, pentru că ei au apărat credința și neamul și sunt trecuți în calendarul cinstirii, calendarul evlaviei și al spiritualității românești. Le-am făcut astăzi pomenire și i-am chemat pe studenții teologi să participe la o oră de istorie trăită viu, prin Sfânta Liturghie’, a spus Mitropolitul Ardealului.

Comentarii Facebook


Știri recente