Sărbătoarea Sfinților Ioan Casian și Gherman la Dunărea de Jos

În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe doi dintre cei mai importanți sfinți, care au viețuit în Scythia Minor: Cuvioșii părinți Ioan Casian și Gherman, din veacul al IV-lea. La ziua de prăznuire a acestor sfinți străromâni, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala arhiepiscopală, unde au fost aduse spre închinare racla cu cinstitele moaște ale Cuviosului Ioan Casian.

Cu acest prilej au fost rostite rugăciuni de mulțumire către Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra credincioșilor și slujitorilor din eparhie, cât și pentru ierahul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

După cum ne informează Diac. Marian Pătrașcu de la Biroul de Presă și Comunicare al Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat în cuvântul de învățătură contribuția pe care au avut-o acesti doi mari Sfinți Părinți în organizarea vieții monahale din Apus și Răsărit, care vin din trăirea și exercitarea virtuților credinței, la școala marilor Părinți din Pustiul egiptean.

Manifestărilor organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu ocazia acestui eveniment s-au dorit a fi o rememorare și o actualizare a momentului binecuvântat din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaștele Sfântului Casian au fost aduse, din Franța, la Iași, Galați și București, de către o delegație a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminența Sa Bernard Panafieu, la invitația Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Prăznuirea Sfinților Cuv. Casian Și Gherman a debutat duminică, 27 februarie 2011, prin pelerinajul cu sfintele moaște ale Sf. Cuvios Casian, de la Catedrala Arhiepiscopală la biserica ocrotită de cei doi sfinți străromâni, situată pe faleza Dunării. Înaltpreasfințitul Casian, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, precum și de numeroși credincioși gălățeni, a săvârșit slujba de binecuvântare a noului sfânt lăcaș, prin care s-a pus început slujirii în această biserică.

Programul a continuat cu săvârșirea slujbei Vecerniei cu Litie, prilej cu care, chiriarhul locului a rostit un cuvânt despre viața și învățătura duhovnicească a acestor doi sfinți cuvioși.

Parohia „Sf. Cuv. Casian și Gherman” din Galați a luat ființă în anul 1997, la inițiativa și cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziționată pe faleza superioară a municipiului Galați, s-au finalizat în 2001, an în care a fost așezată și piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului și ale Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală și Meridională.

Comentarii Facebook


Știri recente