Sărbătoarea Sfinților Ioan Casian și Gherman la Dunărea de Jos

În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă sărbătorește pe doi dintre cei mai importanți sfinți cuvioși, care au viețuit pe meleagurile Scythiei Minor: Cuvioșii părinți Ioan Casian și Gherman, din veacul al IV-lea.

Manifestările organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu ocazia acestui eveniment s-au dorit a fi o rememorare și o actualizare a momentului binecuvântat din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaștele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franța, la Iași, Galați și București, de către o delegație a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminența Sa Bernard Panafieu, la invitația Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, și a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Prăznuirea Sfinților Cuvioși Străromâni Ioan Casian și Gherman a debutat marți, 28 februarie 2012, prin procesiunea cu racla ce conține părticele din sfintele moaște ale Sf. Cuvios Casian, de la Catedrala Arhiepiscopală la biserica ocrotită de cei doi sfinți străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării, după cum ne informează edj.ro.

Programul a continuat cu săvârșirea slujbei Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul prezidată de către Chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Într-o atmosferă de deosebită evlavie, scăldați de lumină tainică a lumânărilor, credincioșii acestei parohii gălățene au înconjurat pe ierarhul lor care, prin cântările Canonului i-a introdus în înțelesurile profunde ale „tristeții strălucitoare” specifice Postului Mare.

De la biserica închinată Sfinților Cuvioși Ioan Casian și Gherman, procesiunea cu racla ce conține părticele din sfintele moaște, a continuat spre Catedrala arhiepiscopală, unde Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârșit slujba Canonului Celui Mare, iar credincioșii prezenți s-au bucurat de mângâierea Sfântului Cuvios Ioan Casian, prezent în mijlocul lor prin sfintele sale moaște.

Parohia „Sf. Cuv. Casian și Gherman” din Galați a luat ființă în anul 1997, la inițiativa și cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziționată pe faleza superioară a municipiului Galați, s-au finalizat în 2001, an în care a fost așezată și piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului și ale Înaltpreasfințitului Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală și Meridională.

Slujba de târnosire a noului locaș de cult a fost săvârșită la 1 septembrie 2011 de către un sobor de ierarhi alcătuit din ÎPS Iosif, Mitropolitul românilor ortodocși din Europa Occidentală și Meridională, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și PS Visarion, Episcopul Tulcii.

Comentarii Facebook


Știri recente