Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena la Patriarhie

Cu prilejul hramului istoric al Catedralei Patriarhale, pe Colina Bucuriei au avut loc mai multe manifestări religios – culturale dedicate Sfinților Împărați, Întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena.

Priveghere de Hram

Sărbătoarea hramului a început încă din după amiaza zilei de 20 mai 2013 prin săvârșirea Slujbei Privegherii, începând cu ora 16:00. Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși. La final, Înaltpreasfinția Sa a ținut și un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre personalitatea Sfinților Împărați.

Premii pentru câștigătorii concursului „Bucuria de a fi creștin”

Tot în ziua de 20 mai, câștigătorii Concursului Național „Bucuria de a fi creștin”, organizat de Patriarhia Română au fost premiați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Evenimentul, care a avut loc la Palatul Patriarhiei, a fost deschis de vernisajul expoziției Alege școala! și a continuat cu vizionarea reportajului realizat de TRINITAS TV, în care a fost prezentat Concursul Național Bucuria de a fi creștin. În cadrul festivității ce a urmat au fost premiați cei 87 de câștigători ai competiției desfășurată la nivelul eparhiilor.

„Concursul Bucuria de a fi creștin ne-a arătat câte daruri deosebite are Duhul Sfânt pentru Biserică și mai ales daruri cultivate prin grija și osteneala părinților, dar și a învățătorilor, profesorilor celor care împreună cu părinții contribuie la educarea copiilor și la transmiterea credinței”, a subliniat Preafericirea Sa în cuvântul adresat celor prezenți.

În ziua sărbătorii Sfinților Mari Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pe un podium special amenajat lângă Catedrala Patriarhală. Din soborul slujitor au făcut parte și opt ierarhi printre care și un oaspete de seamă, Înaltpreasfințitul Dionisie, Mitropolitul Corintului.

După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a adresat un cuvânt de învățătură sutelor de credincioși aflați pe Colina Bucuriei.

Sfinții Împărați Constantin și Elena au schimbat fața lumii, au marcat o cotitură în istorie, a evidențiat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În continuare, Preafericirea Sa a prezentat măsurile împăratului Constantin favorabile creștinilor evidențiind faptul că „Sfântul Constantin cel Mare a fost un păstor al Bisericii în înțelesul de ajutător al ei. Cei care au fost persecutați s-au putut întoarce din exil, creștinii care au pierdut biserici, locașuri sfinte sau averi le-au primit înapoi. Sfântul Împărat a arătat în toate o grijă deosebită pentru lucrarea misionară a Bisericii. Împreună cu mama sa Elena au construit locașuri de cult în cele mai importante locuri din Răsări și Apus, la Ierusalim, la Roma și la Constantinopol unde a mutat capitala imperiului, numind Bizanțul Noua Romă și după numele său, Constantinopol”.

Patriarhul României a arătat și rolul împăratului Constantin la primul Sinod Ecumenic, apoi în încheierea cuvântului de învățătură a subliniat evlavia pe care poporul român o are față de Sfinții Împărați Constantin și Elena și a urat tuturor persoanelor care poartă numele Sfinților Împărați ani mulți și fericiți.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Înaltpreasfințitului Mitropolit Dionisie de Corint o icoană cu chipul Sfinților Împărați, întocmai cu Apostolii, Constantin și Elena.

„Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”

După Sfânta Liturghie câștigătorii Concursului Național „Părintele Dumitru Stăniloae – 110 ani de la naștere și 20 de ani de la trecerea la cele veșnice”, dar și profesorii care i-au pregătit, au fost premiați de către Patriarhul României. Festivitatea de premiere a avut loc pe esplanada Catedralei Patriarhale.

Premiul I, la nivelul preuniversitar, a fost obținut de către Vlaicu Eusebiu Damian de la Seminarul Teologic Ortodox Neagoe Vodă Basarab din Curtea de Argeș, iar la nivelul universitar, a fost obținut de către Muntean Nicolae de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Premiile pentru câștigătorii etapei naționale au constat în bani și în cărți ale Părintelui Dumitru Stăniloae.

Recunoașterea meritelor câștigătorilor concursului Alege Școala!

Apoi, le-au fost recunoscute meritele câștigătorilor concursului de creație literară, artistică și multimedia – Alege Școala!, dar și profesorilor care i-au pregătit, aceștia primind premiile din mâna Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. În etapa națională au concurat 161 de copii din 19 eparhii. Concursul s-a desfășurat pe trei secțiuni: literară, artistică și multimedia.

În cadrul secțiunii artistice premiul I a fost obținut de Marincu Mihai Vlad, la secțiunea †˜creație literar㆙ câștigătorul a fost Trif Natalia Ramona, iar la secțiunea multimedia pe podium a urcat Moisei Andreea Iuliana

Concursul de creație „Alege Școala!” s-a adresat elevilor din clasele I – VIII, participanți la grupele catehetice din parohiile înscrise în proiectul „Alege școala!”, precum și preoților care se ocupă de coordonarea grupelor de cateheză.

Vernisarea expoziției „Icoana ortodoxă – lumina credinței”

Sărbătoarea hramului istoric al Catedralei Patriarhale a continuat în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei unde a avut loc vernisarea expoziției „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, dar și premierea, de către Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, câștigătorilor concursului pentru pictori iconari în frescă și mozaic din întreaga țară.

La Secțiunea A – Tehnică frescă locul I a fost ocupat de Oprea Robert George din Argeș cu 91 puncte, iar la secțiunea B – Tehnica Mozaic câștigător a fost Haraga Ionel din Iași cu 88 puncte

În cuvântul de învățătură Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vorbit despre importanța icoanei în viața credincioșilor, arătând că icoana este o mărturisire de credință, o chemare la rugăciune, dar și o realitate artistică.

Concursul național „Icoana ortodoxă – lumina credinței” s-a adresat tuturor pictorilor bisericești din cadrul Patriarhiei Române.

Congres Internațional de Teologie la Patriarhie

Sărbătoarea hramului s-a încheiat cu debutul Congresului Internațional de Teologie Sfinții Împărați Constantin și Elena – promotori ai libertății religioase și susținători ai Bisericii.

Evenimentul a început ieri la Palatul Patriarhiei și reunește teologi, istorici, bizantinologi, profesori universitari din țară și străinătate. Moderatorul evenimentului a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Deschiderea lucrărilor a fost făcută de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care a adresat un cuvânt de binecuvântare participanților. În continuare, au urmat mesajele din partea: Ministerului Educației Naționale, Secretariatului de Stat pentru Culte, Academiei Române, Universității din București, citit de către Prof. Dr. Mircea Dumitru, rectorul acestei instituții de învățământ.

În partea a II-a a lucrărilor au prezentat Prof. dr. Adolf Martin Ritter, Facultatea de Teologie, Universitatea din Heidelberg, Germania cu expunerea Împăratul Constantin și creștinii în lumina ultimelor cercetări și Acad. Prof. Dr. Emilian Popescu, Academia Română cu prezentarea Creștinismul pe teritoriul României în vremea lui Constantin cel Mare la populația autohtonă și barbară.

Lucrările congresului se vor desfășura în perioada 21-24 mai atât la Palatul Patriarhiei, cât și în Aula Academiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente