Sărbătoarea Sfinților Ierarhi Vasile, Grigorie și Ioan, la Giurgiu

Biserica Ortodoxă îi sărbătorește la 30 ianuarie Sfinții Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. În această zi când sunt sărbătoriți ocrotitorii învățământului teologic, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Paraclisul „Sfinții Trei Ierarhi’ al Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul’ din Giurgiu.

În cuvântul de învățătură, potrivit episcopiagiurgiului.ro, Chiriarhul Eparhiei Giurgiului a vorbit despre importanța teologică a Sfinților Trei Ierarhi în Biserica Ortodoxă, cei care, prin scrierile lor, reprezintă puncte de reper prin excelență în evoluția doctrinei, atât în Răsărit, cât și în Apus.

Cei trei mari dascăli, prin opera lor, a arătat Preasfinția Sa, au adus nu doar un plus de lumină în ceea ce privește doctrina, ci și o formulare autentică a învățăturii Bisericii în cele mai importante aspecte ale ei: Sfânta Treime, hristologia și antropologia. La final, Preasfinția Sa a oferit elevilor seminariști cărțile „Vulturul rănit – Viața Sfântului Grigorie Teologul’ și „Viața Sfântului Vasile cel Mare’, ce-l au ca autor pe reputatul patrolog Stelianos Papadopulos, la care s-a adăugat și cartea „Gură de Aur – Atletul lui Hristos’ scrisă de Virgil Gheorghiu. Toate cele trei lucrări oferite vorbesc în paginile lor despre viața și activitatea celor trei corifei ai epocii de aur a teologiei patristice din secolul al IV-lea.

Cu acest prilej, Preasfinția Sa i-a îndemnat pe tinerii seminariști să aibă ca pildă în pregătirea lor teologică pe cei trei sfinți care, prin viața și scrierile lor, au devenit cunoscuți și apreciați în întreaga lume creștină, devenind modele de urmat pentru tinerii creștini dornici de a-și împodobi sufletul cu alese virtuți creștine și de a-și îmbogăți mintea cu cele mai folositoare învățături, atât în domeniul științelor teologice, cât și în domeniul științelor laice.

Manifestările religioase dedicate Sfinților Trei Ierarhi au continuat în Paraclisul Seminarului Teologic „Teoctist Patriarhul’ din Giurgiu, unde s-a desfășurat un simpozion dedicat ocrotitorilor învățământului teologic. Aici, în prezența Preasfințitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului și a profesorilor, elevii seminariști au prezentat lecturi din operele Sfinților Trei Ierarhi și studii despre viața și activitatea acestora.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…