Sărbătoarea Sfinților Brâncoveni în București

Biserica Ortodoxă Română i-a pomenit, astăzi, 16 august 2011, pe Sfinții Martiri Brâncoveni. Cu această ocazie, Biserica „Domnița Bălașa” din Centrul Capitalei, ctitoria celei de-a șasea fiice a lui Constantin Brâncoveanu, și-a sărbătorit hramul, după cum informează TRINITAS TV.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, care a ținut și un cuvânt de învățătură.

„După Sfântul Ștefan cel Mare și domnitorul Matei Basarab Constantin Brâncoveanu este voievodul care a construit, a înălțat cele mai multe biserici și mănăstiri. Aceasta denotă iubirea față de patrie, față de neam, față de Hristos Dumnezeu a Cărui credință o mărturisea cu faptele și în cele din urmă cu prețul vieții sale”, a arătat Preasfinția Sa.

La final a fost oficiat un parastas pentru ctitorii bisericii, iar răspunsurile au fost date de Grupul psaltic și de misiune al Patriarhiei Române, „Evloghia”.

La eveniment au participat foarte mulți credincioși, din parohie dar și din alte zone ale Capitalei.

Biserica „Domnița Bălașa” este înscrisă pe lista oficială a monumentelor istorice din țara noastră.

Sfinții Martiri Brâncoveni au fost cinstiți în mod deosebit și de credincioșii Parohiei „Sfântul Gheorghe Nou” din Capitală, lăcașul de cult sărbătorindu-și cel de-al treilea hram. Sărbătoarea a fost dublată de faptul că în biserică se află și mormântul și moaștele martirilor.

Sfânta Liturghie a fost oficiată cu acest prilej de un sobor de preoți și diaconi. Delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la eveniment a fost Părintele Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„În 1992 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, analizând viața Sfântului Constantin Brâncoveanu, voievodul Țării Românești și constatând că acesta într-adevăr a mărturisit pe Hristos, știind din mărturia din 1914 că mormântul lui se află aici în această biserică a hotărât ca el să fie trecut în rândul sfinților, în rândul martirilor, a mărturisitorilor dreptei credințe”, a arătat Părintele Arhim. Veniamin Goreanu.

Aflată la kilometrul 0 al Capitalei, Biserica „Sfântul Gheorghe” – Nou este loc de pelerinaj pentru numeroși credincioși care vin să se închine aici la mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae și să ceară ajutor Sfântului Gheorghe, Sfinților Brâncoveni și Cuvioasei Parascheva.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corala Academică „Divina Armonie”.

Tot cu prilejul sărbătorii de astăzi Centrul de conservare și promovare a patrimoniului cultural-religios al Patriarhiei Române și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanul. Momentul a fost marcat printr-o slujbă de Te Deum oficiată de către Părintele Consilier Patriarhal, Florin Șerbănescu, la care au participat angajații centrului.

„Așadar, noi astăzi ne aplecăm fruntea înaintea memoriei acestui mare înaintaș al nostru, mare voievod, ctitor de cultură, ctitor de artă bisericească care a luminat o întreagă epocă prin inițiativele sale și îl cinstim și din punct de vedere al patronajului său asupra acestui centru”, a mărturisit părintele consilier Florin Șerbănescu făcând referire la Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, ocrotitorul Centrului de conservare și promovare a patrimoniului cultural-religios al Patriarhiei Române.

Centrul pentru patrimoniu ‘Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu’ are în componența sa birouri pentru personalul centrului, patru săli în stil neoromânesc unde se desfășoară diferite cursuri, precum de inițiere în utilizarea calculatorului și evidența computerizată a patrimoniului, cursuri de muzeograf, de gestionar custode, de conservatori de evidență a patrimoniului. De asemenea, la mansardă este amenajat un laborator de restaurare carte veche-document și legătorie, recent autorizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național, și laboratorul de pictură, unde își pot desfășura practica monahii sau studenții de la Facultatea de Teologie, Secția artă sacră.

Centrul ‘Sfântul Voievod Martir Constantin Brâncoveanu’ a fost inaugurat anul trecut, la sărbătoarea Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor. Centrul se află pe strada Maria Rosseti nr. 63, în fosta casă de pensii a Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente