Sărbătoarea Sfinților Arhangheli în Arhiepiscopia Râmnicului

Cu prilejul praznicului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, mîine, 8 noiembrie 2012, mai multe mănăstiri, schituri și biserici din Arhiepiscopia Râmnicului își vor sărbători hramul. Din rândul așezămintelor monahale vâlcene ce își vor serba hramul la această dată amintim Mânăstirea Arnota și Schitul Lacul Frumos.

Mânăstirea Arnota

Ctitorită de Matei Basarab între 1633 și 1634, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, pe temelia unei biserici mai vechi, Mănăstirea Arnota este situată la 37 km de Rm. Vâlcea, aproape de Mănăstirea Bistrița. Conform unei legende, Matei Basarab a zidit mânăstirea aici deoarece, înainte de a fi domn, găsise scăpare în aceste locuri, ascunzându-se în niște stufărișuri, fiind urmărit de turci.

Cercetările din anul 1974, efectuate sub egida Direcției Monumentelor Istorice, au permis să se constate că la temelia actualei biserici se găsesc urmele altor biserici încă nedatate, care vor fi existat aici.

Pridvorul cu turla i-a fost adăugat de către domnitorul Constantin Brâncoveanu între anii 1705-1706, la începutul domniei sale, odată cu reparațiile, ca tot el să îi reconstruiască catapeteasma, o adevărată operă de artă sculpturală, în stil brâncovenesc (din 1913 se află la muzeul din București) și renovează pictura, fără să o înlocuiască pe cea originală.

Ușa bisericii, sculptată în lemn de castan, are o inscripție în limba slavonă, în care se spune astfel: „Aceste uși le-a făcut Constantin Brâncoveanu vel-logofăt”. Ele păstrează pictura originală „dreasă” sub evlaviosul domn, când s-a zugrăvit și pridvorul, pe care tot el îl adăugase, pictură ce nu a rezistat până astăzi. Pictura inițială are o mare valoare artistico-documentară, foarte valoros fiind portretul lui Matei Basarab, realizat în 1644 de zugravul Stroe din Târgoviște.

Biserica mănăstirii este o construcție mică, cu o linie simplă și sobră, fiind realizată după un plan trilobat, cu abside poligonale și pridvor deschis. Renovarea ei s-a făcut între anii 1852-1856, de către domnitorul Barbu Știrbei, care a dărâmat chiliile vechi din vremea lui Matei Basarab, deja ruinate și a ridicat aici alte clădiri, după planul unor arhitecți străini.

În anul 1934 s-au mai zidit unele chilii care există și astăzi, într-una fiind amenajat un mic muzeu în care au fost expuse odoarele mânăstirii, iar între anii 1954-1958 a fost consolidat întregul așezământ monahal și s-au introdus instalații de apă și încălzire.

În pronaosul bisericii actuale se află două morminte: mormântul lui Matei Basarab, mort la 9 aprilie 1654, îngropat mai întâi la Târgoviște și adus apoi la Arnota, după răscoala Seimenilor, și mormântul lui Danciu vel-vornic, tatăl lui Matei Basarab, fost oștean al lui Mihai Viteazul, căzut în timpul luptelor din Transilvania ( înmormântat în anul 1604 la Alba-Iulia, rămășitele lui pământești fiind aduse la Arnota în 1648).

După 1999 Arnota a devenit mânăstire de maici. Din încredințarea și purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Gherasim, Mănăstirea Arnota a fost renovată în ultimii anii, începând din 2003. A fost ridicată incinta din partea de vest și chiliile din partea de nord pe temeliile vechi ale mânăstirii, precum și un paraclis cu o arhitectură deosebită.

Aceast frumos așezământ monahal, situat pe o terasă a muntelui Buila, prin pictura, arhitectura și sculptura sa, poate fi considerat pe bună dreptate unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice și de artă religioasă din țară.

Schitul Lacul Frumos

Schitul Lacul Frumos cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” este așezământ de călugări și se află situat în comuna Vlădești, satul Pleașa, având ca ctitori pe ieromonahul Paisie Vasiloglu de la Mănăstirea Frăsinei și localnicii Traian Avrinte și Mihail Gujan. Sfântul Schit „Lacul Frumos” a fost ridicat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Gherasim, Episcopul Râmnicului, între anii 1994-1997.

De asemenea, cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil au fost ridicate numeroase biserici de enorie de pe întinsul Eparhiei Râmnicului, potrivit arhiram.ro:

În Protoieria Râmnicu Vâlcea: Parohia „Sfinții Arhangheli” din municipiul Rm.Vâlcea; Parohia Goranu din municipiul Rm.Vâlcea; Parohia Colonie Nuci din municipiul Rm.Vâlcea; Parohia Cetățuia I din municipiul Rm.Vâlcea; Parohia Călimănești II, loc. Călimănești; Parohia Băbeni I-Ungureni, loc. Băbeni; Parohia Bogdănești I, com. Bujoreni, sat Bogdănești; Parohia Barza, com. Budești, sat Barza; Parohia Govora Sat, com. Mihăești; Parohia Lăunele de Jos, com. Dănicei, sat Lăunele de Jos; Parohia Sîmnic, com. Budești, sat Racovița; Parohia Spinu, com. Perișani;

În Protoieria Drăgășani: Parohia Frîncești II, com. Frîncești, sat Viișoara; Parohia Otetelișu, com. Bălcești; Parohia Prundeni I, com. Prundeni, sat Tătăroaia; Parohia Ușurei I, com. Șușani;

În Protoieria Horezu: Parohia Broșteni I, com. Copăceni; Parohia Tomșani, com. Tomșani; Parohia Șerbănești, com. Păușești-Otăsău, sat Șerbănești;

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…