Sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel la Reșița

La invitația Preasfințitului Părinte Lucian al Caransebeșului și a Părintelui Petru Berbentia, de la parohia „Sfinților Apostoli Petru și Pavel” – Govândari, din Reșița, cu ocazia hramului, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu Chiriarhul locului și cu Preasfințitul Părinte Daniil, Episcopul Eparhiei „Dacia Felix”, din Serbia, au coliturghisit în fruntea unui numeros sobor de preoți și diaconi, din România, Serbia și Ungaria, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La acest eveniment remarcabil din viața parohiei Govândari, care a reunit pentru prima dată în istoria ei trei ierarhi la o Sfântă Liturghie Arhierească, a fost prezent un număr mare de credincioși, precum și diferite autorități locale, între care s-a numărat Domnul Mihai Stepanescu, Primarul Reșiței.

În cadrul Sfintei Liturghii au avut loc și două hirotonii, care au sporit caracterul festiv al acestei sărbători: a Părintelui Profesor de Religie Varga Emil Sergiu, întru preot, pe seama parohiei Govândari, din Episcopia Caransebeșului și a tânărului teolog Antonie Isac, întru diacon, urmând ca în duminica viitoare (3 iulie a.c.), să fie făcut preot pentru românii ortodocși din Valea Moravei (Serbia), aflați în jurisdicția Episcopiei „Dacia Felix”.

La finalul Sfintei Liturghii, cei trei Ierarhi, precum și Preotul Paroh Petru Berbentia au primit Diplome de Excelență din partea Domnului Primar Mihai Stepanescu.

Pentru a veni și în întâmpinarea nevoilor pastorale ale credincioșilor celorlalte două biserici din Reșița care poartă hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, la ceas de seară, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, împreună cu Preasfințitul Părinte Episcop Siluan al Românilor Ortodocși din Ungaria și cu un sobor de preoți și diaconi au săvârșit slujba Vecerniei în parohia din Câlnic, un alt cartier al Reșiței. Tot în acest cartier, pentru a marca faptul că Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt în același timp și Ocrotitorii Municipiului Reșița, după slujba Vecerniei, cei doi Ierarhi, împreună cu Primarul Mihai Stepanescu și cu alte oficialități au fost martori la deschiderea rugii orașului, organizată de către Primărie.

Început la parohia din Govândari, Praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel a constituit astfel o adevărată sărbătoare de suflet, nu doar pentru locuitorii orașului Reșița, ci și pentru toți invitații care au avut bucuria de a participa la aceste manifestări.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului, la Sărbătoarea Soborului Sfinților Apostoli (30 iunie 2011), Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a fost oaspetele Mânăstirii „Sfântul Prooroc Ilie de la Izvor – Vasiova”, slujind Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu Părintele Ion Petrică, Duhovnicul acestei Sfinte Mânăstiri și Inspector de specialitate (Preot) în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Caraș-Severin, cu Părintele Lt. Col. Nicolae Petrișor, Preot Misionar în cadrul Jandarmeriei din Reșița și cu Arhidiaconul Claudiu Condurache, de la Catedrala Episcopală din Giula (Ungaria).

Comentarii Facebook


Știri recente