Sărbătoarea Sfintei Treimi la Catedrala Patriarhală

Credincioșii ortodocși se află astăzi, 13 iunie 2011, în ziua sărbătorii Sfintei Treimi. La Catedrala Patriarhală Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a sute de credincioși.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile sărbătorii de astăzi și a prezentat învățătura despre Sfânta Treime.

„Adevărul de credință despre Sfânta Treime reprezintă dogma fundamentală a credinței noastre. Această învățătură deosebește radical creștinismul de orice altă religie. Creștinismul mărturisește credința într-un singur Dumnezeu, dar această Dumnezeire există în trei ipostasuri: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh”, a spus Preasfinția Sa.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a subliniat, în cuvântul său, faptul că dogma Sfintei Treimi nu poate fi percepută rațional, ci numai prin credință.

„Nicio minte omenească din lumea aceasta, oricât ar fi de înnobilată cu științele și cu filosofiile nu poate pătrunde această taină de nedezlegat a Preasfintei Treimi: Un Dumnezeu în Ființă, întreit în Persoane, de aceea adevărul acesta îl primesc persoanele care au o credință puternică în Cuvântul lui Dumnezeu”.

Sărbătoarea Sfintei Treimi este praznic împărătesc cu dată schimbătoare și se cinstește a doua zi după praznicul Pogorârii Duhului Sfânt.

Comentarii Facebook


Știri recente